Íme a világ legszennyezőbb cégei

hu.euronews.com

2018. augusztus 4. 8:17

Íme a világ legszennyezőbb cégei

Tudósok szerint az ipari forradalom vége óta mindössze 90 cég szennyezőanyag-kibocsátása felel a földfelszíni átlaghőmérséklet emelkedésének csaknem feléért.

A Climatic Change című tudományos folyóiratban megjelent tavaly szeptemberi tanulmányuk úgy fogalmaz: az érintett 90 vállalathoz visszavezethető kibocsátás az átlaghőmérséklet növekedésének mintegy 42-50 százalékát okozta. A kutatás azt állítja: a cégek jelentősen hozzájárultak a légkörben lévő, a globális felmelegedést okozó szén-dioxid mennyiségének növekedéséhez és a tengerszint emelkedéséhez is. A 90 közül 83 cég szenet, olajat és földgázt állít elő, a fennmaradó 7 pedig cementgyár. Azt is kimutatták, hogy hét magán és hét, többségében állami tulajdonú cég folyamatosan szerepel a 20 legszennyezőbb vállalat között.

A legek

Az átlaghőmérséklet-emelkedéshez a leginkább az amerikai olajóriás, a Chevron járul hozzá, őt követi a szaúdi Saudi Aramco és az orosz Gazprom.  Három másik amerikai vállalat - a ConocoPhillips, a Consol Energy és a Peabody Energy - részesedése is jelentős a szennyezésben, csakúgy mint két brité, a BP-é és a British Coal Corporationé. A holland Royal Dutch Shell, a francia Total és az ausztrál BHP Billiton kibocsátása is felér a többi nyugati cégéhez.

A Közel-Keletről és Észak-Afrikából a National Iranian Oil Company, a Kuwait Petroleum Corp. és az algír Sonatrach is szerepel a listán. Ázsiából a PetroChina és a Coal India, Latin-Amerikából a Petroleos de Mexicanos és a Petroleos de Venezuela tesz hozzá jelentős mértékben a globális kibocsátáshoz.

Felelősségvállalás

A tanulmány szerzői kiemelték: a jogalkotók egyre inkább fontolóra veszik, hogy a fosszilis tüzelőanyagok előállítóinak valamilyen formában felelősséggel kellene viselniük a tevékenységükhöz köthető klímaváltozásért. Hozzátették: a tanulmány azt mutatja be, hogy a nagy feldolgozókhoz visszavezethető kibocsátás számszerűsíthető és jelentős mértékű, csakúgy, mint összefüggésük a környezetre gyakorolt emberi hatásokkal, aminek eredménye az átlaghőmérséklet- és a tengerszint-emelkedés.

"Ezeket a tényezőket etikai, jogi és történelmi megfontolásokkal párosítva további párbeszédre lenne szükség a széntermelők felelősségéről, hogy közreműködjenek a szennyezés enyhítését célzó befektetésekben, az alkalmazkodás támogatásában és a klímaváltozás okozta károk enyhítésében" - zárul a tanulmány.

Szélenergiába fektet a világ top olajkereskedője

Szélenergiába fektet a világ top olajkereskedője

Szélenergiába fektet a Vitol, a világ legnagyobb független olaj- és gáztréder vállalata; a társaság 200 millió eurós alapot hoz létre azzal a céllal, hogy elsősorban európai projektekbe fektessen.

Baltimore beperelte az olajmultikat a klímaváltozás miatt.

Baltimore városvezetése összesen 26 olaj- és földgáz-ipari vállalatot perel be azokért a károkért, melyeket a fosszilis energiahordozók révén okoztak a városnak.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés