A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Országos rovarszámlálásban való részvételre kérte fel a németeket a Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu), hogy megállapítsák, mennyire csökkent a rovarok száma a növényvédőszerek hatására, és mely fajok szorulnak különleges védelemre.

A Nabu arra kérte a németeket, hogy az augusztus 3-12-ig tartó akcióban töltsenek el egy órát egy napsütéses, meleg, száraz és szélmentes, legfeljebb 10 x 10 méteres helyen bármilyen zöldterületen, és számolják össze az összes ott észlelt rovart. A zöldszervezet ingyenes mobiltelefonos alkalmazással segíti a rovarok azonosítását és az adatok rögzítését.

Kérték, hogy a "számlálóbiztosok" fordítsanak különleges figyelmet a 16 leggyakoribb rovarfajra, köztük a fecskefarú lepkére, a nappali pávaszemre, az admirálislepkére, a kis rókalepkére, a mezei poszméhre, a kék fadongóra, a hétpettyes katicabogárra, a csíkos pajzsospoloskára, a sebes acsára (az egyenlőtlen szárnyú szitakötők egy gyakori faja) a fürgeszöcskére és a zöld lombszöcskére.
 

A rovarállomány drasztikus csökkenése drámai hatással lehet a táplálékláncra, és nemcsak azért, mert szükségesek a virágok beporzásához, hanem mert maguk is más fajok, például madarak táplálékát jelentik.

Németországban becslések szerint 33 ezer rovarfaj él, ezek nagy többségéről semmiféle adat sincs. Kutatások szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a rovarállomány, vélhetően az intenzív földművelés és a növényvédőszerek miatt.

A magyar méhállomány fele elpusztulhatott

A magyar méhállomány fele elpusztulhatott

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi az oka a tömeges méhpusztulásnak. Az első laborvizsgálatokból annyi derült ki, hogy napraforgó virága nem tartalmaz semmilyen vegyszert, viszont nincs meg egyelőre az a molekula, ami a méhek pusztulását okozhatta.

Tavasszal, a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett – mondta  Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás