A rovat kizárólagos támogatója

A Sóstón, az északi-tó körül élő gazdag növény- és állatvilágot már közelebbről is megfigyelhetjük. A védett területen végzett beruházások részben elkészültek, a műszaki átadás-átvétel folyamatban van, de az északi-tó és környéke már kész, ezért döntött úgy Székesfehérvár Önkormányzata, hogy augusztus 11-től látogathatóvá teszi ezt a részt.

Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A helyi és országos védettséget is élvező, több mint 200 hektáros terület megmentése, és ökológiai rehabilitációja több mint 700 millió forintos kormányzati forrásból valósul meg. A fertős jellegű 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez.

A szekesfehervar.hu szerint Augusztus 11-én, szombaton a nagyközönség előtt is megnyílt az Északi-tó körüli terület. A fa bürühidak felújításával és újak építésével teljesen körüljárhatóvá vált a tó. Az új, 500 négyzetméteres stégről remek kilátás nyílik a tó élővilágára is. Nyugágyakról vagy távcsővel is figyelhetjük az élővilágot. Erre egyébként több helyen van lehetőség a Sóstón, ugyanis madármegfigyelő helyeket alakítottak ki és megújult a két kilátó is a területen, amik szintén remek megfigyelési helyek.

Csaknem 65 ezer köbméter iszapot mozgattak meg, jelentős részéből költőszigeteket alakítottak ki, és összesen 17 kilométernyi rőzseműveket építettek. A rehabilitációnak köszönhetően olyan madarak bukkantak fel a Sóstón, melyek korábban nem voltak Fehérváron. Megújították bürük rendszerét, új interaktív táblákat helyeztek ki, és ami talán a legfontosabb, hogy az Északi-tó teljesen körbejárható már.
Nem zárult még le a Sóstó rehabilitációja, de nem várják meg minden munka elkészültét, hiszen sokan kíváncsiak már, hogy milyen lett a megmentés után a Sóstó és környéke.

A tó vízszintje még nincs az üzemi magasságban, hiszen a nyári meleg miatt is kevesebb víz érkezik a vízgyűjtő területekről, valamint hídépítés miatt tavasz végén nem lehetett pótolni a vizet. Mint ahogy a nemrégiben megújult Csónakázó-tónál, úgy a mederkotrást követően a Sóstón is tapasztalható a fonalas algák és a zöldmoszatok megjelenése. A természetnek időt adva, várhatóan hamarosan teljesen helyreáll az ökoszisztéma és haltelepítés is lesz ősszel és tavasszal, amikor őshonos halfajok kerülnek a tóba.

Újdonság, hogy a régi, korhadt táblák helyére új, interaktív útbaigazító és tájékoztatók kerültek. A táblák ún. corten acélból készültek. Az időjárásálló acél a felületén kialakuló rozsdarétegnek köszönheti különleges megjelenését. A környezeti hatások (eső, szennyezett levegő) miatt kialakuló patinaréteg nem csak különleges esztétikai élményt nyújt, de a további korróziótól is megvédi a fémet.

A természetvédelmi területet immár öt helyről lehet megközelíteni.

Az autóval, valamint a busszal érkező kirándulók, csoportok a Sóstó közben tehetik le gépjárműveiket. A Szárcsa közből nyíló parkolóban összességében 87 autó, valamint 13 busz várakozására alkalmas a parkolót alakítottak ki. A zöldterület a Szent Kristóf Ház mellett és a Csőszház utca felől is megközelíthető. Még zajlank a fejlesztések a Sárkeresztúri úti kapu mellett, ahol a játszótér és a faház is van. Itt helyet kap majd a Vadmadárkórház és egy új közösségi ház is, amelyek kivitelezési közbeszerzése folyamatban van. Bár legalább egy-két évre szükség van, mire beáll az ökoszisztéma, de az már most látszik, hogy a fertős jellegű, sokszínű vidéket, a nyílt vízfelületekkel, a tocsogós mocsarakkal és az új költőszigetekkel kedvelik a madarak. Mindennapjaikat a megújult két madárlesről, a Kócsag és Bíbic toronyból is megfigyelhetik a kirándulók.
További információk és képgaléria >>>

A beruházás Orbán Viktor kedvenc székesfehérvári focicsapata stadionépítésének "kényszerű kellékeként" jött létre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás