A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Az e-cigaretta sokkal veszélyesebb lehet, mint korábban hittük. A vízgőzös pöfögés sejtszinten károsíthatja az immunrendszert – állítja egy tanulmány.

Egy, a Birminghami Egyetemen végzett kutatás szerint az e-cigaretta gőze károsítja a tüdőben lévő immunsejteket és fokozza a gyulladás esélyét. A kutatók ezért óvatosságra intenek azzal a széleskörben elterjedt vélekedéssel szemben, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos — írja a BBC.  Az angol közegészségügyi szervezet álláspontja szerint mivel az e-cigaretta kevésbé káros, mint a hagyományos, így leszokóknak nem kell habozniuk, ha e-cigarettával akarják kiváltani a korábbi függőségüket. A korábbi kutatások az e-cigarettához használt folyadékok összetételére fókuszáltak, ráadásul még a felmelegítés, használat előtti állapotban. Az egyetemen nyolc nemdohányzó önkéntes tüdősejtjein vizsgálták az e-cigarettázás következményeit- a írta a 24.hu.

Tapasztalataik szerint az e-cigaretta belélegzett gőze gyulladást okoz és károsítja az alveoláris makrofágokat. Ezek a sejtek az immunrendszer részeként eltávolítják a tüdőbe kerülő port, baktériumokat és allergéneket. A gőzpöfögés néhány következménye hasonló volt volt, mint a rendszeres dohányosok, illetve a krónikus tüdőbetegek esetében. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogycsak kis mintán, rövid ideig és csak laboratóriumi körülmények között végeztek vizsgálatot, de az eredmények fényében fontos lenne nagyobb kutatásokkal tisztázni az e-cigaretta az egészségre gyakorolt hatásait. A teljes kutatást a Thorax oldalán publikálták, angolul elolvasható itt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás