Hirdetés

Az elmúlt hónapokban nagy lendületet vett az egyszer használatos műanyagok elleni globális küzdelem, de Dominika még ehhez képest is beletaposott a gázba, miután a karibi szigetország kormánya 2019. január 1-ével teljes egészében betiltja a műanyagból készült ételhordók, poharak és szívószállak forgalomba hozatalát az országban.

"Dominika a Természet Szigeteként hirdeti magát, így kötelességünk mindent megtenni, hogy kiérdemeljük ezt a címet" – idézte Roosevelt Skerrit miniszterelnököt a CNN.

A világban az elmúlt években kezdett el terjedni, hogy különadót, termékdíjat vetnek ki, például a nejlonzacskókra. Nagy-Britanniában egy viszonylag friss tanulmány szerint a 2015-ben bevezetett termékdíj hatására jelentősen csökkent a tengerpartokon felhalmozódó nejlonzacskók mennyisége. A világ több országában vezettek be ilyen termékdíjakat, de Dominika most ennél is drasztikusabb megoldást választott.

Azt, hogy pontosan mi mindent tiltanak be 2019. január 1-vel, még nem véglegesítették, de az biztos, hogy a szívószálak, műanyag tányérok, műanyag evőeszközök, polisztirol poharak és ételtárolók köztük lesznek.

A dominikai kormány döntését nagyban befolyásolta, hogy még mindig érezhető az országban a 2017-es Maria hurrikán pusztításának hatása. Márpedig ahhoz nagyban hozzájárult a globális felmelegedés is, amely miatt egyre gyakoribbak és erősebbek a hurrikánok a térségben. A felmelegedéshez pedig nagyban hozzájárul a környezetszennyezés is. Via 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás