Hirdetés
Forrás: qubit.hu

Észak-Amerikában seregélyek keserítik meg a gyümölcsgazdák életét, akik, ha nem védekeznek a madarak ellen, akár a termés harmadát is elveszíthetik. A hazai szőlészek is hasonló cipőben járnak. A hagyományos módszerek helyett a tengerentúlon bevált a lézer.

Justin Meduri oregoni gazda már végigpróbálta az összes lehetőséget, ami eszébe jutott, napi ezer dollárt költött sólymokra, míg végül a lézer mellett döntött, ugyanis a madarak hozzászoktak a sólymok jelenlétéhez, és nem igazán zavartatták magukat az áfonyásban. Ugyanez a helyzet a hagyományos madárijesztővel is, csak attól még annyira sem tartanak, mint a sólyomtól, a madárháló telepítése pedig macerás és drága.

A zöld lézerfényt kibocsátó gépek éjszaka lézershow-t is biztosítanak a gyümölcsösben: a fénycsíkok véletlenszerűen mozognak, fényes nappal csak a zöld pöttyöket lehet látni ott, ahova odavilágítanak. A balesetek elkerülése végett úgy állítják be a térfigyelő kamerához hasonló szerkezeteket, hogy véletlenül se világíthassanak a repülőpilóták szemébe, ha pedig út közelébe telepítik őket, érzékelik a közelítő autót, és megkímélik a sofőrt. 
 

A QUBIT szerint az eszközt egy holland cég, a Bird Control Group gyártotta, és a vállalat észak-amerikai igazgatója, Wayne Ackermann szerint sokan fogják követni Meduri példáját: jövőre a forgalom megháromszorozódására számít. A találmánynak jó hasznát vehetik majd a halászhajókon és az olajfúró tornyokon is, sőt, akár védett madarak védelmére is alkalmazhatják, ha elijeszthetik vele a védett rövidfarkú albatroszokat a halászeszközöktől. A 2015-ös tesztek eredményei meggyőzőnek tűnnek: a vízimadarakat nappal nem igazán érdekelték a lézerfények, este viszont kiderült, hogy a sirályhojszák tartanak tőlük. Ackermann szerint a madarak máshogy érzékelik a lézerfényt, mint az ember: fizikai fenyegetésnek veszik a fénycsóvákat, és inkább továbbállnak, ha ilyesmivel találkoznak. Medurinak bejött: a farmján a lézer a madarak 99 százalékát elriasztotta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás