Hirdetés

Leteszteltük a Re-pohár rendszert, illetve megnéztük a zöld civil szervezetek programjait: szabaduló szoba(sátor), napenergiás mobiltöltés, izomenergiás internetezés, és egyéb zöldségek.

A zenei fesztiválok klasszikus problémája, hogy sok szemét termelődik. Ennek egyik oka, hogy sok ital fogy a rendezvény alatt, és ezeket műanyag pohárba töltik. Az idei Szigeten használt koncepció szerint – amit akár más rendezvényen is lehet alkalmazni – a fesztiválozók az egész ott töltött idejük alatt maguknál hordják a poharukat. A pultoknál indulásként meg kell venni 450 Ft-ért egy fél literes, erősebb műanyagból készült poharat, ami aztán az egész Szigeten töltött idő alatt „körforgásban marad”.
A következő italfogyasztásoknál lehet kérni, hogy ugyanabba a pohárba töltsék az innivalót, vagy cseréljék ki egy tisztára. Illetve ha már nem szeretné magánál tartani az ember, akkor a pultnál becserélheti egy tokenre, amivel később újra lehet poharat kérni. A fesztiválozás végeztével haza lehet vinni emlékbe, vagy be lehet dobni a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtők egyik rekeszébe. A Sziget Fesztivál esetében a bedobott poharak értékével rászoruló gyerekek zenei oktatását fogják támogatni a Superar programon keresztül. Egy este és éjszaka alatt leteszteltük élesben a Szigeten a fent leírt pohár-újrahasznosító rendszert. Alapvetően jó tapasztalataink voltak vele, és kevés eldobott poharat láttunk a helyszínen. A pultoknál érdemes lett volna tájékoztatókat kihelyezni erről a rendszerről.
Szívószálakat nem adtak egyből a pultosok környezetvédelmi okokból, de ha kért valaki, akkor kapott. Erről megfelelő volt a tájékoztatás a kocsmáknál.
Környezetvédelem a 2018-as Sziget Fesztiválon Környezetvédelem a 2018-as Sziget Fesztiválon
A képre kattintva galéria nyílik.

A következő zöld civil szervezetek voltak kint a fesztiválon: Greenpeace, Védegylet, Orpheus Állatvédő Egyesület, Energetikai Szakkollégium Egyesület.

A Greenpeace programjában szerepelt napenergiával ellátott mobiltöltés, amit ki is próbáltunk, és nagyon jól működött. Lehetett saját kitűzőt készíteni, saját rajzból illetve meglévő motívumok alapján. Préselési technikával készültek ezek a kitűzők. Saját transzparenst is lehetett gyártani, amiről szelfit lehetett fotózni, és ezt ki is helyezték a stand falára.

A Védegylet a következő játékkal próbálta megszólítani a fiatalokat. A lényege, hogy Kongóban kizsákmányolják a bányászokat, gyerekmunkát is alkalmaznak, sokszor vér tapad a Magyarországon vásárolt aranyhoz. Ehhez képest Magyarországon is lehet kapni Fair Trade aranyat, ami csak 10%-al drágább, viszont ellenőrzött, tiszta forrásból származik. Erre a témára építették fel a játékot, melynek neve Szabaduló szoba. Egy ötvös Kongóba utazott, hogy leellenőrizze, hogy melyik bánya etikus vagy problémás. Utazása közben eltűnt, a rendőrség nem találta, így az oknyomozó újságíró eredt a nyomába. Aki nekiállt a rejtélyt megoldani a játék során, az újságíró szemszögéből nézve gyűjtötte a bizonyítékokat, és derítette fel a bűntényt. A sikeres vizsgálatot követően a játékos egy arany tetoválást kapott ajándékba.

Az Orpheus Állatvédő Egyesületnél szerencsekereket lehetett pörgetni, amivel különböző ajándékokat lehetett nyerni, mint pl. gyümölcsöt, vagy állatos posztert stb. Náluk kirakós játékkal invitálták az érdeklődőket. Egy fotó kiállítást is megtekinthettek a látogatók.

Sziget 2018 Sziget 2018
A képre kattintva galéria nyílik.

Az Energetikai Szakkollégiumnál ki lehetett próbálni egy versenykerékpár segítségével, hogy egy otthoni izzó vagy számítógép üzemeltetéséhez mennyi izomenergia kell.

A Sziget fesztiválon állandó kiállításokat alkottak az Art of Freedom (a Szabadság Művészete) pályázatra beérkezett munkák. PET palackokból és CD lemezekből, ill. fémlemezekből felépített szobrok láthattunk: füstöt eregető sárkányt, melyet a Vajda Kreatív Diákcsoport készített, színváltós szitakötőt, ill. egy pókot. Mindegyik színesen világított, ami nagy érdeklődést vonzott. A fények éjszaka mutattak különösen jól.

Lásd még: Idén még környezettudatosabb a Sziget

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás