Hirdetés

A közhiedelemmel ellentétben 35 év alatt nem csökkent, hanem 7 százalékkal emelkedett a globális erdőterület, ez derül ki a Nature című tudományos lapban közzétett friss tanulmányból.

A kutatók összegyűjtötték és kielemzték az utóbbi évtizedek műholdképeit, kifejezetten a magas növényzetre koncentrálva. Az adatokat 1982 és 2016 között vizsgálták, és arra jutottak, hogy 35 év alatt több mint 2.24 millió négyzetkilométerrel nőtt a Föld faállománya, ami körülbelül 24 magyarországnyi területnek felel meg.

Ez egy részről jó hír, más részről rossz.

Bár a fák száma összességében nőtt, a trópusokon ugyanebben az időszakban jelentősen csökkent a fák által borított terület. Az általános növekedés ellensúlyozza a veszteséget, ami viszont egy kulcsfontosságú környezetvédelmi régióban történt. Fontos látni, hogy az új fák nem az esőerdőkben emelkednek. Bár a trópusokon kívüli magasabb területeken emelkedést regisztáltunk a fák mennyiségében, a trópusi erdőtlenítés jelenleg is zajlik – mondta Matt Hansen, a University of Maryland földrajztudományi professzora.

A faállomány magaslati vidékeken történő bővülése rávilágít a klímaváltozás hatásaira is. Ahogy az arktiszi területek, így Szibéria észak-keleti része, Alaszka nyugati része és Québec északi oldala melegszik, a fák olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban sosem.
A kutatók megállapítása szerint az utóbbi 35 évben a földváltozások 60 százalékát emberi tevékenység okozta, és 40 százalékát külső tényezők, mint például a globális felmelegedés. A tanulmány eredményei egy ember által dominált rendszerre világítanak rá. A környezetre irányuló közvetlen emberi beavatkozás nagy területen visszatükröződik minden kontinensen, ez pedig ráhatással van az ökoszisztémára az egész világon – tette hozzá a szakértő.(via 24.hu)

Megváltoztatja a fák növekedését a globális felmelegedés

Megváltoztatja a fák növekedését a globális felmelegedés

A globális felmelegedés miatt gyorsabban nőnek a fák, ám sűrűségük csökkent, és a könnyebb fáknak alacsonyabb a kalóriaértékük – állapították meg a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói 150 évre visszamenőleg vizsgálva anyagmintákat.

A Hans Pretzsch professzor vezette kutatócsoport több száz fa anyagmintáit vizsgálta, és elemezte 30 ezer fa minden egyes évgyűrűjét a legújabb, úgynevezett LIGNOSTATION technológiával. "Ezzel a technológiával képesek vagyunk a legpontosabban és legnagyobb felbontással mérni a fa fajsúlyát, ami korábban elképzelhetetlen volt" – idézte Pretzsch professzort a Science Daily tudományos ismeretterjesztő hírportál.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás