A rovat kizárólagos támogatója

Soha nem látott létszámmal zajlott le a VI. PET Kupa a Felső – Tiszán. A már hagyományosnak mondható nagytakarítás idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között került megrendezésre, s sajnos minden eddigi rekordot megdöntött. A tiszai nagytakarításra még szükség lesz egy darabig.

A 74 kilométeres tisztítót úra során 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a lelkes önkéntesek és a benevezett c sapatok, a Kupa pedig messzire került a Tiszától. Nagy várakozásokkal telt a VI. PET Kupa előtti időszak, hiszen már a nevezések elején sejteni lehetett, hogy rekord létszámmal kell számolni. Az önkormányzati, céges, baráti és civil csapatokból álló hajó naszád 21 hulladékból készült hajóval, 400 fős legénységgel, s 50 kenuval takarította egy héten át a tiszai védett ártéri erdőket. A közel 40 önkéntes pedig a 10 tonnás rekord mennyiség szétválogatásáért és hasznosításra való előkészítéséért volt felelős.

Minden a kárpátaljai előfutam mal kezdődött.

A PET Kupának, a Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetnek (KMKSZ ISZ) és a Papilio – Természet – és Környezetvédelmi Egyesület nek az önkéntesei beteljesítették a szervezők régi álmát, miszerint Kárpátalján is legyen evezés és előprogram.
A Fekete – Tisza forrásának meglátogatása különleges élmény, a történelmi emlékhelyen a még kristálytiszta forrásból ihattak résztvevők. A Rahónál található összefolyás (Fekete – , és Fehér – Tisza) is kultikus helynek számít, itt azonban már látni lehet a hulladékszennyezés nyomait. A huszti vízre szállást követően Szatmárcsekéig tartott a z evezős túra a még szabályozatlan, sebes folyású folyó n, majd a résztvevők csatlakoztak a már hajókat építő PET kalózokhoz. A kárpátaljai előfutam a Bethlen Gábor Alapítvány és a Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát – medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztosság támogatásával valósulhatott meg.  Megszámlálhatatlan palack. Sátorerdő. Homokföveny és szárazjég. Minden adott egy jó szemétderbihez. A 2 napig tartó hajóépítés során egyre fokozódik a hangulat és megmutatják magukat a hajók. Valaki napelemes meghajtást választ, s van aki hatalmas hajókormányt szerel fel, egyesek vitorlát húznak, mások újrahasznosított raklapokban hisznek. De csak egy hét múlva derül ki, kinek is lesz igaza, amikor a Kupa szigorú, de annál ifjabb bankárai összesítik a verseny alatt szerzett PETákokat.

PET-KUPA 2018PET-KUPA 2018

Az esemény fő célja a Tisza megtisztítása, de itt nemcsak a hulladékgyűjtésért jár a PETák.

Aki versenyben akar maradni, annak jól kell ismernie a Tiszát, meg kell nyernie pár trükkös versenyszámot, s a PET – a – Sztárban sem árt lenyűgöznie a gyerekzsűrit. Mégis mindenkit a legjobban a PET bányák izgatnak, s kutatják a kincsestérképet, figyelik applikáción az előre felvitt gócpontokat. A várva várt „szüret” azonban elmarad… Már kezd szárnyra kapni a hír, hogy kevesebb a hulladék, amikor is a Jándi – szigetnél minden visszazökken a régi kerékvágásba. Csak az előző árhullámok mozgatták el a hulladékokat, de itt, az első földrajzi akadálynál, a folyómederből kiálló kis sziget csúcsánál rengeteg műanyag palack és üveg halmozódott fel.

A Szamos és a Kraszna betorkollása után pedig nagyságrendekkel megnő a magas partfal mögé, egészen az erdő mélyére lerakódott hulladék. Parton hagyott kenuk, plusz zsákok után kiabáló emberek, roskadásig pakolt hajók… De még így is maradnak hátra kitakarítatlan részek, pedig már egy 2 tonnás teherbírású anyahajó is segíti a gyűjtést.
A részletes élménybeszámoló folytatása itt >>>     vagy itt: VI PET Kupa záró sajtóanyag (700 KB pdf.)

Bokáig PET palackokban a Tisza parton

Bokáig PET palackokban a Tisza parton

Aug. 11-én este ér célba a 2018-as PET Kupa, amely során idén hatodjára tisztították meg civilek a Tisza felső szakaszát a hulladékoktól. Idén a Greenpeace Magyarország önkénteseiből álló csapat is csatlakozott a kezdeményezéshez, akik emellett át is válogatták a hulladék egy részét, hogy kiderüljön: mely cégek járulnak hozzá termékeik révén leginkább a Tisza felső szakaszának műanyagszemét-szennyezéséhez. És a győztesek videón.

A kitűzött 10 tonnás hulladékmennyiséget – a sok önkéntesnek és lelkes versenyzőnek hála – teljesítette a kezdeményezés. A Kupa ideje alatt megkezdett laboratóriumi vizsgálatok folynak, ezek eredményeivel később jelentkezünk. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás