A rovat kizárólagos támogatója

El kellene felejtenünk a nemzeti ünnepek, szilveszteréjek és celebesküvők, stb. kötelező tartozékát, a hetedhétországra szóló füst- és hangorgiát, amelyet szépelgő kifejezéssel tűzijátéknak nevezünk. A Gardenista nem is ezek társadalmi vonatkozásait illette kritikával, hanem csakis a környezetieket. De azokat aztán tiszta erőből.

Arról, hogy a tűzijáték giccses, értelmetlen rongyrázás vagy lélegzetelállítóan látványos tündérmese, felesleges vitatkozni. De gustibus non est disputandumaz ízlésről nem lehet vitatkozni. Az a része is minimum megosztó, hogy megfelelő pirotechnikai kompetencia nélkül életveszélyes baromkodás vagy tök jó buli – ki mit ért egyik vagy másik alatt. Aztán itt van az az olvasat, hogy mondjuk az én kutyám a füle botját se mozdítja szilveszterkor, a szomszédét viszont konkrétan nyugtatózni kell, hogy ne rohanjon ki a világból rémületében. És oké, akár elfogadható lehet az az érv is, hogy ha ésszel használjuk, a petárda nem szakítja le az ember kezét és nem kell belesüketülni se.

A nehézfémek meg a szén-dioxid viszont nem ízlés és nem is lelki érzékenység dolga, hanem a tűzijátékok alkotórészei, illetve reakciótermékei – azaz tények. Azok pedig makacs dolgok.  Nézzük csak, mi minden kerül abba a kis csőbe, amiből az a lélegzetelállító tulipánmotívum lesz a budapesti égbolton.

Íme a környezetet feleslegesen szennyező anyagok listája:
perklorátok, mikroszemcsék,  nehézfémek és egyéb borzalmak, szén-dioxid és ózon, és ami bennünket jobbára elkerül, de globálisan igenis jelen van.  No meg egy fontos kérdés: Jól tud-e lakni a kecske és meg tud-e maradni a káposzta?

  Mindezekről részletesen a  Gardenista cikkében olvashat.


Lásd még: Egészen kis légszennyezettség is káros lehet a szívre >>> 

És egy jó hír, főleg a kutyásoknak: idén tűzijáték helyett lézer show-t tart Cegléd városa augusztus 20-án.

Kapcsolódó anyagok:

Kinek üzlet a kínai szmog

Egészen kis légszennyezettség is káros lehet a szívre

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás