Hirdetés

A világ iskoláinak közel felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek, nincs ivóvíz, vécé vagy mosdó – figyelmeztettek szakértők az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ma közzétett közös jelentésében. A Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában a legrosszabb a helyzet.

A világ iskoláinak csaknem a felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek. A UNICEF – WHF jelentése szerint:

— 900 millió gyerek néz szembe az alapvető higiéniai feltételek hiányával oktatása során, ami miatt fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

Az általános és középiskolák közel egyharmadában nincs hozzáférés biztonságos ivóvízhez, ami  570 millió gyereket érint.


WC hiány és a lányok iskolázatlansága 
Pakisztánban 44 millió embernek nincs vécéje, emiatt arra kényszerülnek, hogy a szabadban végezzék el a dolgukat. Egy UNICEF-tisztviselő szerint ez az egyik fő oka a gyermekek fejlődésbeli visszamaradottságának.


—  A világ iskoláinak csak egyharmadában vannak megfelelő mellékhelyiségek, ami több mint 620 millió gyereknek nehezíti meg a tanulmányait.

— Gyakorlatilag minden ötödik általános iskolában és minden nyolcadik középiskolában nincsenek meg a szükséges higiéniai körülmények

5 millió latrina feleslegesen?
Évi 600 000 áldozatot követel és minden harmadik nő számára a szexuális erőszak veszélyét jelenti a hiányos csatornázás Indiában.
A lakosság fele mellékhelység nélkül él, aminek kezelésére Narendra Modi miniszterelnök 5,3 millió latrina kiépítését ígérte kormányzása első 100 napjára, ám a beruházások képzés nélkül mit sem változtatnak majd az áldatlan állapotokon.


A serdülő lányokat éri a legnagyobb hátrány, akik a menstruáció ideje alatt kimaradnak az iskolából, mert ott nincsenek tisztálkodásra alkalmas létesítmények. Dél-Ázsiában az iskolás lányok harmada hiányzik ilyenkor az iskolából. A Világbank tavaly jelezte, hogy az adott országokban meg kell négyszerezni az ivóvízellátásra és higiéniára szánt összegeket. Szakértők szerint a fennálló helyzeten könnyen lehet javítani, ha a politika prioritásként jelöli meg e hiányosságok kiküszöbölését. (MTI)

Indiában több ember használ mobiltelefont, mint korszerű WC-t

Indiában több ember használ mobiltelefont, mint korszerű WC-t

Ami a nyugati országokban magától értetődik, Indiában még luxus. A világ második legnépesebb országában még 600 millió ember kényszerül arra, hogy a szabad ég alatt végezze el a dolgát. A vízöblítéses WC és az áram a fél országnak luxus.

Amikor több mint két éve Narendra Modi lett India kormányfője, nagyszabású programot hirdetett a szegénység felszámolására. És ennek célja nem elsősorban a keresetek növelése volt. Az alapvető higiéniai feltételek megteremtését tekintette elsődlegesnek. Az UNICEF adatai szerint Indiában még hatszázmillió ember kényszerül arra, hogy a szabad ég alatt végezze el a dolgát. A vízöblítéses WC-ék hiánya a fertőző betegségek terjedésének egyik fő oka. Az elmúlt két év során valamit javult a helyzet, hiszen húszmillió indiai otthonban létesítettek vízöblítéses WC-t.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás