A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világ 23 nagyvárosa nemrégiben a szemétmennyiség csökkentéséről állapodott meg. A közösen kiadott nyilatkozatuk szerint a céljuk az, hogy 2030-ig az egy főre jutó hulladék mennyiségét 15 százalékkal csökkentsék.

Az egyezmény aláírói 2030-ig összesen legalább 87 millió tonna szemetet szeretnének megspórolni, ennek részeként felére csökkentenék a szeméttelepekre vagy égetőművekbe kerülő hulladékot, és 70 százalékkal kívánják növelni a komposztálási-újrahasznosítási arányt.

A döntés több mint 100 millió embert érint

Az egyezményt Auckland, Koppenhága, Dubaj, Milánó, Montreal, Philadelphia, Portland, Rotterdam, San José, San Francisco, Santa Monica, Sydney, Tel-Aviv, Toronto, Vancouver, London, New York, Párizs, Tokió és Washington DC, valamint két spanyol tartomány, Navarra és Katalónia is aláírta. Előremutató döntésükkel mintegy 150 millió embert képviselnek.

A hulladék a környezetet fenyegető legnagyobb veszélyek egyike. Évente több mint egymilliárd tonna élelmiszer kerül a szemétlerakókba, ahol megrohad és ezáltal üvegházhatású gáz, metán szabadul fel. A jobb hulladék- ás nyersanyag-gazdálkodás 20 százalékkal csökkenthetné az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét és döntő jelentőségű lenne a párizsi klímaegyezményben kitűzött célok megvalósítása szempontjából.

Az élelemadományozás is csökkentheti a hulladékot 

A szemétbe kerülő hulladék mennyiségének csökkentését a C40 országai szerint segítheti az élelemadományozás lehetőségeinek növelése és a komposztálás elterjesztése. Támogatni kell az újrahasznosított műanyagból készülő építőanyagok alkalmazását, az egyszer használatos műanyag alkalmazását pedig vissza kell szorítani – hangsúlyozták a városok.

Bill de Blasio, New York polgármestere elmondta, a hulladékmennyiség drasztikus csökkentése segíthet visszaszorítani a karbonkibocsátást, miközben egy jobb, tisztább és élhetőbb várost teremt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás