A rovat kizárólagos támogatója

A forró nyár következményeként egyre-másra tűnnek el a gleccserek Svácban. Ha így megy tovább, a turisták már nem sokáig sétálhatnak a Rhone-gleccserbe vájt barlangban, Wallis kantonban. A jég szemmel láthatóan gyorsan olvad.

A Lausanne-i Egyetem tanára szerint a nyár végén a gleccserek kétharmadát hónak kellene borítania, de ettől messze vagyunk.

„Ha van elegendő hó, akkor az kezd el olvadni, ha nincs, akkor viszont a jég. És ha nincs hó, annak az is a következménye, hogy nincs elegendő utánpótlás sem a jég képződéséhez” – magyarázza Christophe Lambiel.

Egyes helyeken önkéntesek hatalmas vásznakkal próbálják védeni a jégtakarót a napfénytől, de ez csak kis mértékben késlelteti az olvadást. Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére csaknem teljesen eltűnhetnek.
1973-ban még 2150 gleccsert tartottak számon, ma már csak 1400-at.(euronews)
 

A francia Alpok végét jelentheti a klímaváltozás

A francia Alpok végét jelentheti a klímaváltozás

Az Alpokban is lassan járhatatlanná válnak a szokásos mászó- és túraútvonalak, és életveszélyes nekiindulni, mondjuk egy 1970-es turistafüzettel – panaszkodnak a hegymászók a globális felmelegedésre. A probléma óriási, a gleccserméret az elmúlt 100 évben feleződött, és az olvadás egyre csak gyorsul.

A franciaországi Chamonix-Mont-Blanc városa elég erősen a turizmusra, ezen belül is a hegymászókra támaszkodik – nem is csoda, hiszen itt van az Alpok legmagasabb hegye. A legtöbb turista túrázni, hegyet mászni, vagy síelni jön ide, a klímaváltozás viszont nagyon megnehezíti a dolgukat, és ezzel a város jövedelmének jó része is kieshet – irtuk nemrég.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás