Hirdetés

Új, hibrid pitonokat fedeztek fel Florida déli részén. Az állatok sokkal erősebbek és alkalmazkodóképesebbek lehetnek, mint nem hibrid rokonaik.

Az amerikai államban talált óriáskígyók genetikai állományukat tekintve főként szalagos tigrispitonok (Python bivittatus). A hüllőket eredetileg egzotikus állatokként szállították az USA területére, az első szabadon élő példányok 1980-ban jelentek meg. Számuk azóta megsokszorozódott, és jelentős károkat okoznak a helyi emlősállományban.

Ha ez nem lenne eléggé nagy probléma, az invazív faj tagjai kereszteződtek más pitonfajjal, ezzel pedig elképzelhető, hogy egy korábbinál ellenállóbb és erősebb hüllőt hoztak létre. A felfedezésről a kutatók az Ecology and Evolution című tudományos folyóiratban számoltak be.

Ellenállóbb egyedek születhettek

A szakértők a hibridekre szövetelemzéssel bukkantak rá. Összesen 426 szalagos tigrispiton farkából nyertek mintákat 2001 és 2012 között. Az állatok mindannyian Florida déli területein éltek. A kutatók azt találták, hogy 13 szövetminta olyan genetikai jegyeket tartalmazott, amik az indiai tigrispitonra (Python molurus molurus), egészen pontosan annak mitokondriális DNS-re jellemzőek. Az energiatermelő sejtszervecskét az anyák örökítik utódaikra.

Szalagos tigrispitonSzalagos tigrispiton

Egyelőre nem tudni, hogy a hibridizáció pontosan mikor történt meg.

Bár még nem bizonyított, könnyen lehet, hogy a kereszteződéssel az új egyedek jóval nagyobb területeket tudnak meghódítani és ellenállóbakká válnak a klímaváltozás káros hatásaival szemben. Az indiai tigrispitonok a magasabb, szárazabb régiókat kedvelik, ezzel szemben a szalagos tigrispitonok a vizes élőhelyeken (ártéri erdők, nedves rétek) érzik jól magukat – írta az origo.

Mind a szalagos tigrispiton, mind a nála kisebb és fürgébb indiai tigrispiton invazív fajnak számít az Egyesült Államokban. Előbbiek Délkelet-Ázsiában, utóbbiak India, Srí Lanka, Pakisztán és Nepál területén őshonosak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás