A rovat kizárólagos támogatója

A vezető nélküli villamos jelenleg már képes az alapvető üzemi feladatok ellátására valós forgalmi körülmények között.

Siemens Mobility a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH-val karöltve az InnoTrans 2018 szakkiállításon fogja a nagyközönség elé tárni a világ első vezető nélküli villamosát bemutató kutatási projektjét. A Siemens Mobility a vezető nélküli villamos bemutató próbaútját a szeptember 18-tól 21-ig tartó időszakban, a németországi Potsdam villamoshálózatának hat kilométeres szakaszán, valós forgalmi körülmények között fogja megtartani.

A VIP egy Siemens Combino villamost bocsátott a projekt rendelkezésére. A kísérleti jármű olyan összetett lidar-, radar- és kamerás érzékelőrendszerrel rendelkezik, mely „digitális szemként” rögzíti a villamost és annak környezetét. Ezzel egy időben komplex algoritmusok „agyként” értelmezik és értékelik a pillanatnyi üzemi helyzet által nyújtott adatokat, előre jelezve az adott helyzet további alakulását, majd megfelelő válaszreakciót adva a forgalmi szituációra.

A mesterséges intelligenciájának köszönhetően a villamos a pályamenti jelzőberendezéseket is figyelembe veszi, megáll a villamosmegállóknál, és önállóan reagál az előtte áthaladó gyalogosok vagy járművek által okozott veszélyhelyzetekre. A Siemens Mobility az első vállalat, mely kutatási és fejlesztési célból vezető nélküli villamost mutat be. „Ez a világpremier megmutatja, hogyan alakítjuk aktívan a közlekedés jövőjét.

A Siemens vezető nélküli villamosának potsdami tesztjeA Siemens vezető nélküli villamosának potsdami tesztje

A vezető nélküli villamosunk a fejlesztés jelenlegi szakaszában már képes az alapvető üzemi feladatok ellátására valós forgalmi körülmények között. Többek között a németországi Ulm városában a „Siemens Villamos Asszisztens” ütközésre figyelmeztető rendszer az Avenio M típusú villamos fedélzetén történő használatával már elérte kiforrottságát, s ez fontos mérföldkövet jelentett a vezető nélküli rendszerek területén.
A vonatok és az infrastruktúra intelligenssé tételével garantálni tudjuk a helyi és távolsági közlekedés rendelkezésre állását és növelni tudjuk annak biztonságát.” nyilatkozta Sabrina Soussan, a Siemens Mobility vezérigazgatója. A világpremier közönsége előtt bemutatott, vezető nélküli rendszerrel rendelkező kísérleti villamost nem kereskedelmi használatra terveztük. A jelenlegi projekt a vezető nélküli rendszerek technológiai kihívásainak azonosítását, majd a megoldások kifejlesztését és tesztelését célozza meg, valós körülmények között. Már folynak a tárgyalások a VIP-pel történő együttműködés folytatásáról.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás