A rovat kizárólagos támogatója

A Vadása-tó közelében, helyszíni bejárás közben egy a meglevő nyilvántartásokból még hiányzó láperdő foltra találtak sz Őrségi Nemzeti Park munkatársai. Hazai lápjaink 97%-a tűnt el mára az emberi beavatkozás miatt.

A terület nem védett, és nem része a Natura 2000 hálózatnak sem, pedig a kifejezetten lápokra jellemző, védett tőzegpáfrány ezres nagyságrendű állománya él rajta, továbbá a szintén védett osztrák zergevirág, szálkás pajzsika és mocsári kocsord növényfajok több tucatnyi egyede is megtalálható itt.

A természetvédelmi törvény rendelkezései szerint Magyarországon valamennyi lápterület országos jelentőségű védett területnek minősül, ezért annak lehatárolása és ingatlannyilvántartásba történő bejegyzése céljából értesítettük az illetékes természetvédelmi hatóságot. Mivel a Vadása-tó melletti lápterület a közelmúlt heves esőzései nyomán megrongálódott völgyzáró gát közelében található, a szükséges helyreállítási munkálatokról folyamatosan egyeztetünk Hegyhátszentjakab Község Önkormányzatával és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal – írta a park honlapján Dr. Szépligeti Mátyás

láperdő - tőzegmohaláp  az őrségi Vadása-tó mellettláperdő – tőzegmohaláp az őrségi Vadása-tó mellett

A Föld lápterületeinek 90%-a, az európai lápok több, mint 60%-a, míg hazai lápjaink 97%-a tűnt el mára emberi behatásra. A jelenleg még fellelhető lápi élőhelyek ugyanakkor sajátos élővilággal rendelkeznek, ezért kiemelt védelmet érdemelnek. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás