A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace Magyarország Pintér Sándor belügyminiszter azonnali intézkedését sürgeti a kiskunhalasi elhagyott, szivárgó méregraktár ügyében. A szervezet szerint az érintett hatóságok nem várhatják ölbe tett kézzel, hogy bekövetkezzen a környezetkárosodás, miközben feladatuk pont ennek a megelőzése lenne.

A Greenpeace nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek a Kiskunhalas határában a környezetet folyamatosan veszélyeztető, szétrohadó illegális veszélyeshulladék-lerakó ügyében. A kiskunhalasi Majsai úti telepen savakat, oldószereket, olajokat, egészségügyi veszélyes hulladékokat, laboratóriumi vegyszerek maradékait tárolják sérült, repedt hordókban és műanyag tárolókban teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földön.

A Greenpeace Magyarország helyi szervezetekkel [ Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány és a szegedi székhelyű Csemete Egyesület ] közösen először 2016-ban hívta fel a figyelmet a szennyezésre, majd 2017 nyarán egy óriás kérdőjellel emlékeztetett arra, hogy az áldatlan állapotok továbbra is fennállnak. A környezetvédő szervezet továbbá helyszíni mérésekkel mutatta be, hogy a szennyezőanyagok kijutottak a területről.

A Greenpeace többször fordult a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához, kérve, hogy a hatóságok mihamarabb, akár állami beavatkozással szállítsák el a környezetet és az embereket veszélyeztető hulladékot, tisztítsák meg a szennyezett területet, majd vonják felelősségre a károkozókat.

1000 tonna méreg Kiskunhalason 1000 tonna méreg Kiskunhalason
A képre kattintva galéria nyílik.

A szervezet szerint ilyen esetekben nem lehet arra várni, hogy véget érjen a hatóságok és az érintettek közötti jogi procedúra. Nem szabad megvárni, amíg súlyosbodik a szennyezés és környezetkárosodás következik be. Így akár milliárd forintos nagyságrendű kármentesítésre lehet majd szükség a jelenleg egy-kétszázmillió forintra tehető hulladékelszállítási és -ártalmatlanítási költségek helyett. A hatóságok, bár korábban többször is megállapították, hogy a mérgek kikerültek a tárolókból, és hogy „a környezet veszélyeztetése folyamatosan, jelenleg is fennáll”, mégis visszautasították, hogy érdemben lépjenek a környezetkárosítás megakadályozása érdekében – miközben kijelentik, hogy közvetlen veszély esetén intézkednek.
Huszár Tibor tü. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének 2018. május 31-i levele (HL.-2018-0007-3) szerint: „A földtani közeg és a felszíni víz károsodásának közvetlen veszélye esetén a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a vízvédelmi hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megteszi.
A Greenpeace Pintér Sándor belügyminiszterhez írt levelében felhívja a figyelmet, hogy a környezetkárosodást megelőző intézkedés lényege, hogy nem szabad megvárni, míg a környezetkárosodás megtörténik. A szervezet elképesztőnek tartja, hogy a Katasztrófavédelmi Igazgatóság meg akarja várni az intézkedésekkel a környezetkárosodás megtörténtét. Jelenleg a helyszínen tapasztaltak alapján a hordókból, tárolókból továbbra is ellenőrizetlenül folynak ki a szennyezőanyagok. “Azt várjuk a belügyminisztertől, hogy sürgősen intézkedjen a Kormány vízvédelemért felelős tagjaként a környezetet veszélyeztető állapot felszámolása és a környezetkárosodás megelőzése érdekében.

Meggyőződésünk, hogy a hatóságok feladata a környezetkárosítások megszüntetése mellett az ilyen és ehhez hasonló környezetkárosítások megelőzése is” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás