Hirdetés

A Kapos-hegyháti Natúrpark megalakulásával létrejött hazánk 12. natúrparkja. A Kapos folyó völgyére és a szomszédos dombvonulatokra felfűződő natúrpark kialakítását Dombóvár Város Önkormányzata szervezte és koordinálta.

Tizenhárom Tolna és Baranya megyei település együttműködésével ismét új natúrpark alakul hazánkban. A névhasználatához való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Somogy megyei Lengyelen megtartott ünnepségen adta át tegnapelőtt a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület (KNPE) alelnökének, Fóris Dórának.

A rendezvényen a helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan bővül a natúrparkok száma hazánkban. Balczó Bertalan kiemelte: a natúrparkok működési feltételeit négy pillér határozza meg. Ezek: a táji, természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus.  A helyettes államtitkár szerint az Agrármisztériumban már zajlik az elkőkészítő munka, ami a natúrparkok szabályozását miniszteri rendeleti szintre emelné. Hozzátette: a hazai natúrparkok tervszerű fejlesztése érdekében 2013 óta működik együtt a tárca Környezetügyért felelős Államtitkársága, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Balczó Bertalan szerint a natúrparkok hozzájárulnak a természeti értékek és a helyi termékek minél szélesebb körben történő megismertetéséhez.

A KNPE alelnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy a natúrpark megalakulása lehetőség és felelősség is egyben. Fóris Dóra szerint ugyanis ez az előrelépés új nézőpontot és új identittást is adhat a térségben élőknek. A cím elnyeréséve fellendülhet a turizmus, és a helyi termékeket és értékeket országosan is minél többen megismerhetik.

Lőrincz Andrea, Lengyel polgármestere nagy reményekkel tekint a natúrpark megalapítására, amitől szintén a turizmus megélénkülésé és azt várja, hogy a település  és az egész térség országos ismertségre tesz szert. Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere az ünnepségen arra mutatott rá, hogy az elmúlt két és fél éves munka alatt a települési vezetők, önkormányzati képviselők, a civil és gazdasági szervezetek képviselői igazi közösséggé váltak. A városvezető hangsúlyozta: “szerencsések is vagyunk, hiszen egy olyan vidéken élünk, ahol nagyszerű természeti értékek vannak, őseink hatalmas kultúrális vagyont hoztak össze legyen az épített érték, néphagyomány, vagy tárgyi emlék.”

A Kapos-hegyháti Natúrpark létrejöttével immár 12, a természetvédelemért felelős agrárminiszter által elismert natúrpark működik hazánkban. Ezzel a bővüléssel a natúrparki hálózat együttesen a hazai települések 8,3%-ára, az ország területének pedig 7,8%-ára terjed ki. A kapos-hegyháti szervezet partnere többek között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gyulaj Zrt. A 38 152 hektáron fekvő Kapos-hegyháti Natúrpark az ország tizenkettedik ilyen tájszintű szerveződése, amelyet Csibrák, Dombóvár, Döbrököz, Dúzs, Kalaznó Kisvejke, Kurd, Lengyel, Mucsi Závod, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás és Hőgyész alkot.  Területén 15 helyi jelentőségű természetvédelmi terület és 17 helyi jelentőségű természeti emlék található. Közülük kettő, a Nagyhajmási-dombok és a Lengyel-Hőgyészi erdők a Natura 2000 hálózat része.

A tizennégy településen 30 országos és 330 helyi műemléki védelem alatt álló épület áll. A táj természeti értékei között számos védett ritkaság – többek között illatos kosbor, tarka nőszirom, leánykökörcsin – van és Lengyel-Annafürdőn működik a Gyulaj Zrt. ökoturisztikai központja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás