Hirdetés

1 műanyagdarab a tengeri teknős halálát okozhatja, és milliárdnyi úszkál belőlük a világ tengereiben. Kutatók szerint 22 % a veszélye annak, hogy egyetlen falat műanyag megölje az állatot, 14 darabnál viszont 50% a halálozási arány. A vizsgálatok szerint 200 darab már elkerülhetetlen halált jelent.

Egyre több áldozatot szed a tengerekbe ömlő emberi szemét, és a fiatal állatok különösen nagy veszélyben vannak, mert sokkal többnek kerül műanyag a szervezetébe. Ennek az az oka, hogy a kis teknősök az áramlásokkal hánykolódnak a tengeren, pont mint a szemét, ami körülveszi őket.

A kutatók attól tartanak, hogy egyre kevesebb teknős jut el a szaporodásképes korba, és ennek hosszú távú következménye lesz a fajok túlélési esélyeire.

A tengeri teknősök emésztőrendszere úgy alakult ki, hogy ami oda bejut, az ott is marad, nem tudják visszaöklendezni. Elég akár egyetlen filmvékonyságú plasztikdarab, hogy elzáródjon a belük, és ebbe belepusztuljanak- írta a BBC-re hivatkozva az Index.

A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak

A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak

Évi kb. 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amely cellulóz-acetátból készült, műanyag alapú szűrőt tartalmaz. Miután a csikket eldobták, a szűrőknek évtizedekbe telik, mire teljesen lebomlanak – miközben környezetszennyező anyagok szabadulnak fel.

A National Geographic cikke szerint az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet 1986 óta minden évben átfogó tisztítást végez az Egyesült Államok partjain. A csoport szerint a cigarettacsikkek a leggyakoribb hulladéktípusok, melyek a helyi tengerpartokon előfordulnak. Sőt, a szűrőkből származó anyagok az állatokban is felhalmozódnak. Az adatok alapján a tengeri madarak 70 és a tengeri teknősök 30 százalékában mutathatóak ki a veszélyes vegyületek.

 

Kapcsolódó anyagok:

A tengeri madarak is a rabló halászati gyakorlat áldozatai

A punkteknős is miattunk tűnik el

Becsapja a műanyag hulladék szaga a tengeri madarakat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás