A rovat kizárólagos támogatója

Visegrádon, a 30 éves jubileumát ünneplő Madas László Erdészeti Erdei Iskolában nyitotta meg Nagy István agrárminiszter a XXII. Erdők Hete rendezvénysorozatot, amely október 1. – 7. között országszerte mintegy 60 helyszínen, 150 programmal várja a magyar erdők iránt érdeklődőket. Az idei fókuszban a magyar erdők elmúlt évszázadbeli gyarapodásának ismertetése áll.

Alapításának 30 éves jubileuma alkalmából nyílt napon fogadta a visegrádi Madas László Erdészeti Erdei Iskola a helybeli általános iskolai és óvodai csoportokat, akik erdőpedagógusok vezetésével, játékos formában ismerkedhettek meg az erdők értékeivel. A Pilisi Parkerdő Zrt. 1988-ban alapított intézménye nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi erdei iskolájának számít. A Makovecz Imre tervei alapján készült épületekbe a mai napig évente több mint tízezer gyerek érkezik nyári táborokra, év közbeni programokra, akiknek a szakképzett erdőpedagógusok évente mintegy 1000 foglalkozást tartanak.

A jubileumi rendezvény egyben a XXII. Erdők Hete megnyitója is volt. Az október első hetében szervezett Erdők Hetét az Országos Erdészeti Egyesület indította útjára azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg az ország legfontosabb természeti örökségének számító erdők értékeit a nagyközönséggel. Napjainkban országszerte mintegy 60 helyszínen, több mint 150 program várja az érdeklődőket.

Nagy István agrárminiszter faültetése Visegrádon az Erdők Hete 2018 megnyitójánNagy István agrárminiszter faültetése Visegrádon az Erdők Hete 2018 megnyitóján

Az erdokhete.hu oldalon részletesen megismerhető programok között vezetett túrák, erdei sportversenyek, erdészeti nyílt napok, arborétumi és kisvasutas kirándulások, de könyvbemutatók és szakmai konferencia is helyet kap.

Az Erdők Hete eseményei nagyban alapoznak az erdészeti erdei iskolák módszertanára, amelyek közül több intézmény az Erdők Hetén veheti át az Országos Erdészeti Egyesület minősítő oklevelét, amely az ott folyó oktató-nevelő munka elismerése és garanciája is egyben.

A nyitórendezvényen Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy az állami erdőgazdaságok több milliárd forintnyi turisztikai, közjóléti fejlesztést hajtanak végre évente. Kiemelte, az állami erdészeti társaságok 36 erdei iskolát üzemeltetnek több mint 1600 fős befogadóképességgel, és évente 12 ezer erdőpedagógiai foglalkozás keretében közel 80 ezer gyermeknek nyújtanak tanulási és egyben kikapcsolódási lehetőséget. Emlékeztetett arra, hogy 2010 és 2017 között összesen 13 erdei iskola létesült és további 18-at pedig felújítottak.

A XXII. Erdők Hete témája a magyar erdőterület növekedésének bemutatása a trianoni időszaktól napjainkig. Az Alföld-fásítási program, majd a kopár- és hullámtér-fásítások, a zöldövezeti erdőtelepítések, és a 90-es évek óta a magán erdőtelepítések eredményeként az elmúlt évszázadban csaknem megduplázódott Magyarország erdőterülete. Ezt a kevesek által ismert folyamatot követi végig az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő filmje, amit „A növekvő erdők nyomában” címmel mutatnak be az Erdők Hete alkalmából.

Szintén az erdőtelepítés, fásítás lesz a témája a középiskolásoknak szóló erdőismereti verseny, a „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedő harmadik fordulójának, amire az Erdők Hetén még jelentkezhetnek a 9-12. osztályos diákok háromfős csapatai.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás