A rovat kizárólagos támogatója

A Duna alacsony vízállása miatt kisegítő szivattyúkat telepítenek a paksi atomerőmű hűtéséhez. És mi lesz, ha beindul Paks2?

A paksi atomerőmű az MTI-vel közölte: hármasra emelték ma a Duna alacsony vízállása miatt életbe lépett intézkedési terv fokozatát. Ennek keretében az atomerőmű és a vízügyi igazgatóság szakemberei holnap megkezdik a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővíz-ellátásához szükséges, kisegítő szivattyúk telepítését.

A tájékoztatás szerint a műveletet akkor is végrehajtják, gyakorlatként, ha péntekre ismét 2. fokozatú, kisvizes szintre emelkedik a Duna. Hozzátették: a 3. intézkedési fokozat az atomerőmű működését nem befolyásolja.

Az intézkedési terv első fokozatát a Duna Balti-tenger felett mért 85 méteres szintje elérésekor vezetik be, a második fokozat 84,5 méteres, a harmadik 84 méteres szint alatt lép életbe.(MTI)

Mindenhol 2018 októbere lesz beírva a negatív rekordhoz

Elég vészjósló hírek jöttek az elmúlt két hónapban a Dunával kapcsolatban. Egyre kevesebb víz van a mederben. Lélegeztetőgépen van Európa második leghosszabb folyója? Nem is  12 év múlva jön el az apoklipszis, hanem most?  Mi történik itt?

—    Soha nem volt ilyen alacsony a Duna vízállása
—    Világháborús roncsokat is felszínre hozott az aszály
—    Esztergomnál kiszáradt a Duna egyik ága
—    Olyan alacsony a Duna vízállása, hogy kilátszik, sőt, kiemelkedik az Ínség-szikla
—    Az extrém alacsony vízállás miatt gondban vannak a dunai hajósok
—    Sakkparti a Duna közepén

Az alacsony vízállás nem tréfa dolog, de a drámai hangnem messze nem indokolt. Sőt! Még csak a globális felmelegedés nyakába se lehet varrni a balhét, mert a helyzet az, hogy ez még nem a világvége, hanem csak egy szokatlan helyzet, de az éghajlatunk szélsőségességébe belefér az ilyesmi. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella elmondta, hogy a Duna rekordalacsony vízállása a szokatlanul hosszú ideig tartó csapadékmentes heteknek, hónapoknak tudhatók be. Tovább >>>


A szakemberek szerint szivattyúkkal is kitűnően meg lehet oldani az erőmű hűtését, ez a működést nem befolyásolja. Sőt, ha konkrét veszélyhelyzet van, tűzoltóautókkal is lehet hűteni a reaktort.

Paks 2-t viszont úgy tervezték, hogy Paks1 hűtőcsatornáján keresztül kapja majd a Dunából a hűtővizet, és a felforrósodott víz is azon keresztül távozik majd. Hány Pajtás szivattyú kell majd két atomerőmű biztonságos hűtéséhez ha alacsonyabb a vízállás, mint számolták?
Figyelembe vették-e kellőképpen, hogy a klímaváltozás miatt még ennél sokkal alacsonyabb is lehet a vízállás?

A meglévő tervek szerint nem. A hűtőtornyok is eltűntek Paks 2 terveiből, amelyekkel korábban tervezték megoldani a reaktorok hűtését.
Maradt a Duna és a meglévő hűtőcsatornák.  Mi lesz a Duna vizével, hogyan tartják majd be azt a határértéket, hogy a blokkokról távozó víz 10 fokkal haladhatja meg a beszivattyúzott víz hőmérsékletét?
Legutóbbi méréseim szerint ezt a határértéket már most is megközelítették, Paks 2 reaktorai nélkül – írta Baranyai Krisztina FB oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás