Hirdetés

Gulyás Gergely szerint a hulladékszállítást végző gazdasági szereplők zsarolni próbálják a kormányt, de az nem enged a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél.

A jelenlegi rendszerben jelentős tartozások halmozódtak fel, ezt most mérik fel, de több tízmilliárdos a nagyságrend. Gulyás szerint ez nem a rezsicsökkentés, hanem részben a rossz gazdálkodás következménye a hiány.

A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság – amelynek Balla György fideszes országgyűlési képviselő, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Miniszterelnökség képviselője lesz a tagja – egy héten belül jelentést tesz a hulladékgazdálkodás állapotáról – jelentette be a kormányinfón. (HVG)

Ha már a működőképesség határára sodorták a hulladékos cégeket, akkor szükségmegoldásként a katasztrófavédelem is elszállíthatja a szemetet. Az Orbán-kormány zsákutcás kéményseprő modellje a szemétfronton. Olcsóbb lenne a kukaholdingot megszüntetni, és normális, piaci alapon működtetni az ágazatot.

De kinek jó a kukaholding?

Érdemes ezt a két korábbi cikket elolvasni:

El kellene takarítani a szemeteket >>>

A szemétoligarchák már a spájzban vannak>>>


 

120 ezer család szemétszállítása szűnhet meg a kukaholding miatt

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók.  A szemét viszont marad. Ide vezetett az Orbán-kormány rezsicsökkentése és államosítása.

Kemény hangú levelet írt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek az egyik hulladékszállító cég, a Zöld Híd B.I. G.G. Nonprofit Kft. megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd.
A hvg.hu nemrégiben mutatta be a céget, és azt, hogyan küzd a talpon maradásért az államosítás és a rezsicsökkentés után. Nyár végén lomtalanítani már nem tudtak, a szelektív hulladékot pedig rendre késve vitték el.

Azóta még rosszabb lett a helyzet: Gyenes Szilárd gazdasági szükséghelyzetet jelentett be.

 Az erről szóló levelet, melyet Vásárhelyi Tibornak, az állami hulladékgazdálkodó vezérigazgató-helyettesének és gazdasági igazgatójának, Kántor Miklósnak címzett, a hvg.hu is megszerezte. Ebből kiderül, a megbízott ügyvezető igazgató korábban már többször is, legutóbb szeptember 18-án jelezte az állami cégnek, hogy kevés a pénz a rendszerben, és ha nem lesz változás, nem lesz szemétszállítás sem. Semmilyen választ nem kapott. Szerinte a helyzet kaotikus, nemcsak a pénz kevés, technológiai, adminisztratív és logisztikai gondok is vannak. És még mielőtt a teljes csőd bekövetkezne, biztos, ami biztos alapon félretették a dolgozók fizetését. 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás