A rovat kizárólagos támogatója

Egyre több panasz érkezik az akadozó fővárosi szemétszállításról, legyen szó akár a belvárosról, akár a peremkerületekről. Az önkéntesek beszámolói szerint az utcán áll a szemét a X., a XI., a XIII., a XV. és a XX., kerületben is. A kukaholdingnál eltűnik a pénz.

A 2014-ben magyar termék nagydíjas szolgáltatás a főváros egyik kirakat-projektje volt az előző kormányzati ciklus elején. „A lakótelepi-, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83.000 db 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeken 320.000 db 120 literes hulladékgyűjtő tartályt helyeztünk ki” – írja az FKF honlapja.

Hozzátéve, hogy a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztéséhez uniós forrásokra is sikerrel pályázott a fővárosi önkormányzat. A honlap még az edukációra is nagy figyelmet fordít. Körültekintően, képekkel illusztrálva magyarázza el a felhasználóknak, hogy melyik tartály mire való.

A lakosság azonban keveset tapasztalt a sikerekből. A Járókelőre egyre több bejelentés érkezik az akadozó szemétszállításról. Legyen szó akár a belvárosról, akár a peremkerületekről. Az önkéntesek beszámolói szerint az utcán áll a szemét a X., a XI., a XIII., a XV. és a XX., kerületben is.

Egy-egy lokálpatrióta, pedig bejelentés helyett inkább már üzenőfalnak használja a megtelt tartályokat.

Hiába, hogy a hosszú hétvége előestéjén még arról tájékoztatott az FKF, hogy az ünnepnapok idején is zavartalan lesz a szolgáltatás. Sajnos az üzemszerű működés éppen ezt, vagyis akadozó szolgáltatást jelent. Az egyik budai társasház kezelői már kész tényként kezelik: a szelektív hulladékszállítás megszűnt.

A Hírtv híradója szerint azért, mert a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tartozik az FKF-nek. De ha fizetne is, nincs ember, aki elvégezné a munkát. 

A Járókelőnek küldött válaszlevélben azt írják: a munkaerőpiaci helyzet az FKF Nonprofit Zrt.-re is hatással van. Emiatt több más munkakör mellett a hulladékrakodói munkakörre is folyamatosan keressük a jelentkezőket. Ez a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre is kihatással van, aminek eredményeként előfordulhatnak időbeni csúszások.

Bár a lemaradásokat hétvégi munkavégzéssel igyekeznek pótolni, ritkán érezik olyan visszajelzés, hogy teljesült az ígéret. Az eredmény szempontjából persze mindegy, miért hordja szét a szél a szemetet a városban – a lényeg, hogy nem viszik el.

13 milliárddal lóg az állami kukaholding az FKF-nek

13 milliárddal lóg az állami kukaholding az FKF-nek

Az állami kukaholding, azaz az NHKV lassan aláássa a budapesti szemétszállításért felelős Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) gazdálkodásának stabilitását azzal, hogy egy csomó pénzzel tartozik neki.

Egyre súlyosabb részletek derülnek ki a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. működéséről. Amellett, hogy a kukaholding 2016-os indulása óta feneketlen kútként nyeli az állami milliárdokat, a menedzsment pedig nem tudja lezárni a 2017-es pénzügyi évet, mert pontos kimutatásuk sincs a cég valós hiányáról, lassan sikerül aláásni a budapesti szemétszállításért felelős Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) gazdálkodásának stabilitását is.


De a jelenség más városban sem ismeretlen. Érden például szintén hiányoznak a szelektív gyűjtés és elszállítás feltételei. Nem mellékes tény az sem, hogy az illegális szemétégetés országosan is gondot okoz, a Levegő Munkacsoport adatai szerint a fővárosban éppen úgy, mint a szegényebb térségekben. Legutóbbi felmérésük szerint legnagyobb részben háztartási hulladékot tüzelnek el az emberek, szinte napi rendszerességgel.

A Greenpeace munkatársa a keletkező hulladék mennyiségét csökkentené és hozzáteszi: aggasztó, hogy van olyan térség, ahol azért szűnt meg a zöldhulladék elszállítása az elmúlt hónapokban, mert a vegyes hulladék elszállítását már csak így tudják biztosítani. Tömöri Balázs attól tart, hogy ezek a cégek hiába kapnak esetleg nagyobb összegű állami segítséget, a hosszútávú működést így sem lehet majd kigazdálkodni.
 


Nem ismeri be a kormány, hogy tönkretette a hulladékgazdálkodást is

Nem ismeri be a kormány, hogy tönkretette a hulladékgazdálkodást is

Gulyás Gergely szerint a hulladékszállítást végző gazdasági szereplők zsarolni próbálják a kormányt, de az nem enged a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél.

A jelenlegi rendszerben jelentős tartozások halmozódtak fel, ezt most mérik fel, de több tízmilliárdos a nagyságrend. Gulyás szerint ez nem a rezsicsökkentés, hanem részben a rossz gazdálkodás következménye a hiány.

Azt lenne fontos tudni, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem végállomása a hulladéknak, hanem egy módja az újrahasznosítható hulladékok visszagyűjtésének.


A környezetvédők egyébként azt mondják, a fenntarthatóság szempontjából a szelektív hulladékgyűjtés nem rossz, de nem is a legjobb a megoldás.  


Kapcsolódó anyagok:

Fideszes hulladékos mellébeszélés

120 ezer család szemétszállítása szűnhet meg a kukaholding miatt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás