A rovat kizárólagos támogatója

70 őshonos fa és több mint 2000 díszcserje kapott helyet abban a díszkertben, amelyet az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Agrárinnovációs Centrum Projektjének első lépéseként adtak át október 25-én. A megújult Brunszvik-kert után a tervek szerint 2019 elején adhatják majd át az Agroverzum Tudományos Élményközpontot, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont új kutatási tömbje pedig az engedélyes tervezési fázisba ért.

A felújított Brunszvik-kert ünnepélyes átadásán részt vett Lovász László, az MTA elnöke, Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, Balázs Ervin, az MTA ATK főigazgatója, Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere és Spányi Antal megyéspüspök. Az 1900-as évek elejét idéző díszkertben hetven őshonos fa és több mint kétezer díszcserje kapott helyet. A park emléket állít Ludwig van Beethovennek, aki számos alkalommal volt a kastély vendége.

A beruházás következő lépcsőjét – az Agroverzum Tudományos Élményközpont átadását – 2019 elejére tervezik. Az Agroverzum létrehozásának fő célja az agrártudományok társadalmi ismertségének növelése. A megnyitást követően a kiállításokhoz és agrártudományi témákhoz kapcsolódva tematikus foglalkozások, laborbemutatók, pályaorientációs napok és egyéb szakmai bemutatók várják majd az érdeklődőket. A létesítmény lehetőséget nyújt az iskolán kívüli tanulásra is.
 

Az Agroverzum Tudományos Élményközpont látványterve

A tervek szerint 2020-ban várható az új kutatási tömb I. ütemének átadása, amely a legmodernebb infrastruktúrát biztosítja majd az MTA kutatói és partnerei számára. 2024-re tervezik a II. ütemet, 2025-re pedig befejeződhet a kastély és a park teljes körű rekonstrukciója, valamint a Beethoven Zenei Központ építése.
 

Az új kutatási tömb látványterve

A nyitást megelőzően is elérhető programokról az Agroverzum Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás