Magyar szén-dioxid nyelő reaktor fejlesztés

2018. november 13. 21:28

Magyar szén-dioxid nyelő reaktor fejlesztés

Napjaink egyik legjelentősebb globális problémájára, a növekvő szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési projektje, melynek keretében a konzorcium hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejleszt Európai Uniós támogatással.

A ThalesNano Zrt diszruptív innovációiról ismert, több hazai és nemzetközi innovációs díjat nyert társaság, amely több mint 75 országba exportálja saját fejlesztésű termékeit, amelyeket a világ legnagyobb gyógyszergyárai, agrokémiai és kozmetikai cégei alkalmaznak. Egy GINOP pályázat finanszírozásával a vegyészekből és mérnökökből álló fejlesztőcsoport felhasználva az eddig megszerzett sokrétű elektrokémiai, áramlásos kémiai, valamint reaktor-fejlesztési tudását és kémiai katalízis terén szerzett tapasztalatát, egy olyan új reaktort fejleszt, amellyel a légkör megnövekedett szén-dioxid koncentrációját lehet csökkenteni.

A projekt 846,7 millió forint Európai Uniós támogatással indult, összesen 1,226 milliárd forint teljes költségvetéssel rendelkezik, egy környezettudatos és egyben kiemelkedő gazdasági hasznosságú csúcstechnológiát valósít meg, mindezt négy év alatt, három fázisban. A konzorcium sikerrel lezárta az első kutatási fázist, amelynek során katalizátor-előállítási módszerek, valamint új katalizátorok kerültek kifejlesztésre: innovatív eljárásunk eredményeként a szén-dioxid megkötését olyan elektrokémiai átalakítás követi egyedi módon, amely a vegyipar számára hasznos anyagokat eredményez, így járul hozzá egy fenntarthatóbb vegyipar létrejöttéhez.

„Régi álmunk valósul meg ezzel a projekttel. Cégünk elkötelezett a globális társadalmi felelősségvállalás, valamint az új technológiák kifejlesztése mellett. Ezzel a kutatás-fejlesztési programmal mindkét alapvető célunk teljesül. A fejlesztések eredményeként nem csak a Földön, hanem a jövőben az űrben, például a Marson szintén alkalmazható reaktor jöhet létre.” – nyilatkozta Dr. Darvas Ferenc, a ThalesNano Zrt. elnöke.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés