Hirdetés
greenfo/MTI

Egyre több nőstényelefánt jön világra agyar nélkül egy új tanulmány szerint, lehet, hogy a jelenség oka az orvvadászat elleni védekezés.

Régen a nőstényelefántok 2-4 százaléka született agyar nélkül, ma viszont már majdnem egyharmaduk jön így világra. A kutatást a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban végezték, de a jelenséget Afrika más tájain is megfigyelték már.

A dél-afrikai Addo elefántrezervátumban az ott élő 200 nőstény 98 százaléka született agyar nélkül már a 2000-es évek elején. Kenyában a Duke Egyetem 2015-ös kutatása a nőstények agyarának méretcsökkenését állapította meg.

Egyelőre kicsi elefántpopulációkban előforduló jelenséggel állunk szemben. Lehetséges, hogy az orvvadászat áll az agyar nélküli elefántok szelekciójának hátterében, ezzel a trükkel igyekeznek túlélni az embert, aki elsősorban az agyaráért üldözi az állatot – mondta az ANSA olasz hírügynökségnek Luigi Boitani, a Római Tudományegyetem zoológusa.

"Az orvvadászat okozta szelekció feltevését azonban még igazolni kell, elképzelhető ugyanis, hogy az agyar eltűnése egyszerű genetikai eredetű jelenség, véletlen módosulás, ami kis populációkon belül a rendellenesség elterjedéséhez vezethetett" – magyarázta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás