Vegyszerezett halaink és halastavaink

2018. november 16. 7:02

Vegyszerezett halaink és halastavaink

Átfogó felmérés készült arról, hogy milyen növényvédő szerek és gyógyszermaradványok találhatók meg a magyarországi halastavakban és az ott nevelt halak húsában. Egészségügyi kockázatokat nem fedett fel a HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat.

Míg Magyarországon évente és fejenként mindössze hat, addig az Európai Unióban átlagosan 20 kilogramm halat fogyasztanak. Jellemző a helyzetre az alacsony fogyasztói bizalom is, aminek oka lehet többek között, hogy számos más termékcsoporttal (zöldség-gyümölcs, sertés, baromfi) ellentétben a magyar halhús minőségéről igen keveset tudunk.

A röviden csak HappyFish-nek nevezett projekt során több mint ötszázféle vegyületre vizsgálták a hazai vizeket, de azoknak csak kevesebb, mint tíz százaléka volt kimutatható - írja a laboratorium.hu. A részletes eredmények ismeretében a jövőben megszülethetnek azok a határértékek, amelyek a növényvédő szerek és gyógyszermaradványok nagy részénél jelenleg még hiányoznak.

Több, mint 400 peszticid (növényvédőszer) és 100 gyógyszermaradvány felmérése történt meg halastavak vizében, üledékében és a halak húsában. A halastavak vizében és üledékében leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben előforduló növényvédő szer a glifozát, de az üledékek esetében – ahol van vonatkozó jogszabály – a határérték alatt maradt mindenhol, de még mindig észlelhető a DDT (nagy hatású rovarméreg) nyoma is.

A tavak vizében és a halhúsban a kimutatási határ közelében talált növényvédő szerek és gyógyszermaradványok többségére azonban egyelőre nincs elfogadott határérték. A gyógyszerek közül a vízben és az üledékben több, mint 100 vegyületet vizsgáltak, amelyek közül összesen négyet találtak meg a vizekben. Üledékekből nem lehetett gyógyszermaradványokat detektálni. Az európai és globális trendekhez hasonlóan hazánkban is legnagyobb mennyiségben forgalmazott gyomirtószer, azaz a glifozát, illetve annak lebomlási terméke, az AMPA volt a legtöbb esetben kimutatható.

A halak testében 420 féle peszticidet vizsgáltak a kutatók, ezek közül 21 anyagot lehetett kimutatni. Gyógyszermaradványokból 139 vegyület közül csupán egy antibiotikum volt olyan mennyiségben jelen, ami egyáltalán lehetővé tette a kimutatását. A halakban leggyakrabban a DDT bomlástermékeit lehetett felfedezni, ezek az összes tó halmintáiban megtalálhatók voltak, azonban ezek más állati termékekhez viszonyítva nem érték el azok tizedét. A többi szermaradvány – rovarirtó és gyógyszermaradvány - csak elszigetelten fordult elő a halak húsában. Fontos eredmény, hogy a vizekből gyakran kimutatható glifozátot a halhúsban egy esetben sem találták meg.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés