A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egymillió focipályányi erdőt vágtak ki 2017 augusztusa és 2018 júliusa között Brazíliában a hivatalos adatok szerint – hívta fel a figyelmet ma a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet.

Összesen 7900 négyzetkilométernyi fás területet taroltak le, ez 13,72 százalékos növekedés a korábbi adatokhoz képest. Az esőerdővel borított Amazonas-medence 60 százaléka Brazíliához tartozik.

Marcio Astrini, a Greenpeace brazíliai közpolitikai koordinátora szerint a helyzet tovább romolhat, ha Jair Bolsonaro, a nemrég megválasztott brazil elnök beváltja kampányígéretét, és módosít a környezetvédelmi szabályozásokon. Azt mondta, hogy felszámolja a védett, valamint a bennszülöttek számára fenntartott területeket, és hogy csökkenti a környezet elleni bűncselekmények visszaszorítására irányuló ellenőrzéseket és szankciókat. Ha erre sor kerül, az elképzelhetetlen helyzethez vezethet – mondta Astrini.

Bolsonaro gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét. Azt tervezi, hogy összevonja a környezetvédelmi és a mezőgazdasági minisztériumot. Ugyanakkor arra is utalt, hogy felülvizsgálhatja terveit, amik hatalmas felzúdulást keltettek az országban.

Brazíliában 2004 és 2012 között jelentősen csökkent a kiirtott erdők nagysága, részben a kormányzati szigorításoknak köszönhetően.

Az Amazonas medencéjének esőerdei évente 2 milliárd tonna szén-dioxidot vesznek fel és a légkörben található oxigén 20 százalékát állítják elő. A területet ezért szokták a Föld tüdejének is nevezni. Az itteni összefüggő erdőségek által kibocsátott pára az esőmennyiséget is jelentősen befolyásolja.(MTI)

Az új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő

Az új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő

Miután Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikus megnyerte a brazil elnökválasztást, világszerte komolyra fordultak a találgatások arról, hogy milyen következménye lehet változásoknak. Azért lehet egyelőre csak találgatni, mert Bolsonaro kampánya sokkal inkább épült hangzatos mondásokra, mint konkrétumokra, és így van ez többek között a globális szinten fontos brazil környezetvédelemmel is.

Bolsonaro Környezetvédelmi politikájáról csak annyit lehet tudni, hogy az új elnök támogatni akarja a megújuló energiaforrások térnyerését, privatizálná az állami olajtársaság, a Petrobras egy részét, több vízerőművet szeretne, ugyanakkor elég aggasztó módon beszántaná a környezetvédelmi minisztériumot, a hivatalt beolvasztaná a mezőgazdasági tárcába.

  Magyarul a környezetvédelmet alárendelné a mezőgazdság érdekeinek. Ezt akár Orbántól is elleshette.

Kapcsolódó anyagok:

10 éves csúcson a brazil erdőirtás

Brazil szója gyilkolja a Föld élővilágát

Úgy tűnik, az új brazil elnök egy igazi vadbarom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás