A rovat kizárólagos támogatója

Az Orbán-kormány az agrártárca számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó ingatlancégtől bérel ki egy egész irodaházat az egyik legdrágább belvárosi részen. Nem árulták el, mennyi a közpénzből fizetett bérleti díj, ami így Schmidt Mária családjának, köztük Ungár Péter LMP-s képviselőnek hoz hasznot.

A kormánytisztviselők már költöznek, ezentúl a Vigadó melletti „impozáns”, „nagyvárosi szállodák hangulatát idéző” irodaházba járhatnak dolgozni.

„Elnézést, hogy félbeszakítom, ne is mondja tovább, mert 100 százalékban bérbe lett adva a Vigadó Palota Irodaház. Sajnos ott már egyáltalán nincs kiadó helyünk, megtelt az egész” – így sajnálkozott az értékesítő kolléga, mikor a belváros szívében található ingatlanról kérdeztük. Nem árulta el, ki a szerencsés új bérlő, de megígérte, hogy ki fogják javítani a holnapon, hogy ott még „kiadó” ingatlanként szerepel. Készségesen ajánlgatta, hogy „nézzünk körül a BIF honlapján”, akad még szabad irodaházuk.

Szándékosan egyszerű érdeklődőként tesztelte Gergely Zsófia a HVG újságírója a cég értékesítőjét,  miután névtelen forrásból értesült ugyanis arról, hogy csendben egy felettébb pikáns megállapodás köttetett: a Vigadó Palota Irodaház a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) tulajdona, ennek a tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak pedig a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft. A milliárdos ingatlancég portfóliójába tartozó irodaházba pedig az eddig Kossuth téri székhelyén működő Agrárminisztérium költözik be. Ez azt jelenti, hogy

az Orbán-kormány az egyik minisztériuma számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó cégtől bérel irodaházat közpénzből.

A „főbérlői” oldalon: egy kormánybiztos és egy ellenzéki képviselő

Már javában hurcolkodik át a tárca, a nyilvánosság felé azonban egyik fél sem nagyon kommunikálta a kormánybiztos számára valószínűleg előnyös ügyletet. A BIF-ben főrészvényes Pió-21 Kft. ugyanis teljesen családi cég: Schmidt Mária a többségi tulajdonosa, mellette lányának, Ungár Annának és fiának, az LMP országgyűlési képviselőjeként dolgozó Ungár Péternek is részesedése van benne. Vagyis az irodaház kibérléséből származó haszonnal így a Terror Háza főigazgató-kormánybiztos Schmidt Mária és az ellenzéki képviselő Ungár Péter gyarapodhat. Az így kvázi „főbérlővé” avanzsáló Schmidt Mária konstans kormánybiztos: ebben a pozícióban felelt előbb az 1956-os forradalom emlékévéért, idén pedig az első világháború 100. évfordulójának megünnepléséért.

Még tavaly decemberben határozta el a kormány, hogy az akkor még Földművelésügyi Minisztérium néven futó agrártárca átmenetileg, de legalább 2022-ig bérelt irodákba költözik arra az időre, míg felújítják a Parlamenttel szemben található székházukat. A Bukovics Gyula által tervezett, 1887-ben elkészült műemlék épület átfogó rekonstrukcióját régóta tervezték, mert a gépészeti-, elektromos és egyéb rendszerei teljesen elavultak.

Parkolókat is Schmidték cégétől bérelnek az Aranykéz utcában

Az Agrárminisztérium dolgozói – már akit nem bocsátottak el – örülhetnek: a BIF Vigadó Palota Irodaházat bemutató honlapja szerint ezentúl „a Vörösmarty tér és Duna-part szomszédságában” található, teljes körű felújításon és modernizáláson átesett irodaházba járhatnak dolgozni. A kormánytisztviselőket

„nagyvárosi szállodák hangulatát idéző lobby, exkluzív belső udvar, étterem és kávézó” várja, de a belvárosban kincset érő parkolás is „korlátlan számban” biztosított.

Egy a HVG birtokába került minisztériumi körlevél alapján valóban nem lesz gond a parkolással, de ezzel is Schmidt Máriáék cége jár jól: nemcsak az irodaházat bérelték ki a BIF-től, hanem az „Aranykéz utca 4-6. szám alatt levő teremgarázs egy részét” is az „állami vezetői gépjárművek”, valamint a minisztériumi autók részére.

Az épületre már kikerült a minisztérium táblája és a kötelező magyar és EU-s lobogó, ottjártunk idején is javában hurcolták befelé az irodabútorokat a költöztetők. Egy névtelenséget kérő minisztériumi forrásunk szerint még csak a főosztályok egy része költözött át, nagy is a káosz, sokan még a Kossuth téri helyükön pakolják dobozokba a munkájukhoz szükséges dolgaikat. Azt viszont tőlünk tudta meg, hogy leendő munkahelyét Schmidt Máriáéktól bérlik, ezt az információt ezek szerint nem verték nagy dobra házon belül sem.

  Folytatás a HVG-n: kikértük a bérleti szerződést
 

Akik maradtak, szívnak. A környezetvédelmi apparátust megsemmisítették.

Akik maradtak, szívnak. A környezetvédelmi apparátust megsemmisítették.

Az Orbán-kormány pusztító leépítése – a tömeges állami kirúgások miatt laborok munkája állhat le, és kimúlhat a környezetvédelem. Épp a szakmai munka felszámolása volt a célja a bürokráciacsökkentésre hivatkozó kirúgási hullámnak. A kormánynak sem a környezetvédelem, sem az itt élők egészsége nem fontos.

A nagy állami leépítés miatt nem egy intézményben az alapvető feladatok ellátása is veszélybe került: ellehetetlenülhet több járványüggyel foglalkozó labor, a környezetvédelmi apparátust pedig lényegében megsemmisítették.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás