A rovat kizárólagos támogatója

Létezik egy kézenfekvő hulladék-megelőző módszer, melynek segítségével egy-kettőre 30-50 %-kal csökkenthetnénk a kommunális és „zöldhulladékunkat”, jobban mondva “zöldjavainkat”. Tavasztól őszig rengeteg nyesedék és lomb kerül zsákokba, a szelektív gyűjtő zsákok is megtelnek műanyag csomagolóanyagokkal. A jelenség jól szemlélteti, nem igazán értjük, mi zajlik a kertjeinkben.

Őseink még nemigen ismerték a hulladékot, ami számukra leginkább a természetes anyagokat jelentette. Azóta viszont feltaláltuk az egyszer használatos, műanyag -csomagolóanyagokat, meg sok, a természet számára idegen terméket. A konyhai és a kerti növényi maradványok és a természet számára kezelhetetlen műanyagok közötti különbséget meg nem értve, mindent központi kezelésre száműztünk. Márpedig a kerti komposztálás során humusz keletkezik, ami az egyetlen természetes tápanyagforrás a növényeink számára.

NE ÉGESSÜNK, NE ZSÁKOLJUNK, HELYBEN KOMPOSZTÁLJUNK!

A talajpusztulás világjelenség. A modern mezőgazdaságból is szinte teljesen eltűnt a szervestrágyázás. Ez az oka élelmiszereink egyre riasztóbb tápanyaghiányának. A kerti talajokkal sem bánunk kesztyűs kézzel, hiszen a faleveleket is vagy elégetjük, vagy zsákokba gyömöszöljük és elszállíttatjuk. A hulladék meg egyre csak növekszik, míg a rendszer egyszer csak saját súlya alatt dől össze. Ennek vagyunk most tanúi.

A kerti komposztálás során a konyhában és a kertben keletkező szervesanyagok egy természetes folyamat során komposzttá, vagyis humusszá alakulnak. Ha meg akarjuk érteni, mi is zajlik a komposztálónkban, elég kisétálnunk az erdőbe. Kinek jutna eszébe a lombot onnan összegyűjteni és elégetni vagy elszállítani?! Valójában tehát nincs más dolgunk, mint a talajban élő, milliárdnyi élőlénynek minél kedvezőbb körülményeket teremteni áldásos tevékenységéhez. Mindezzel jelentősen csökken a kezelésre szoruló hulladékunk mennyisége, ugyanakkor növekedni fog kertünk talajának tápanyagtartalma.

Sok szó esik napjainkban a klímaváltozásról. A humusz jelentős szénmegkötő, a műtrágyával szemben újra életet ad a talajnak. Manapság az önellátás is szóba kerül: az egészséges, tápanyagdús élelmiszerek a veteményeskertünkben állíthatók elő a legegyszerűbben. Ehhez biztosítja a legfontosabb feltételt a saját kertünkben keletkező, garantált minőségű komposztunk. Így még a hulladékunk másik legnagyobb részarányát képező, költséges és környezetterhelő, megbízhatatlan termékeket elrejtő, egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok is eltűnhetnének az életünkből!

Komposztálás során a természet helyettünk dolgozik, így semmiféle mellékhatás nincsen!

A TERMÉSZET CSODÁLATOS!
A FÜST ELSZÁLL, A KOMPOSZT OTT MARAD!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás