Légszennyezés a csendes gyilkos

rtl.hu

2018. december 6. 22:28

Légszennyezés a csendes gyilkos

Csendes, de globális vészhelyzetnek nevezi a légszennyezést az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója.

Évente 7 millió ember hal meg a szennyezett levegő belégzése miatt - nyilatkozta a legfrissebb kutatások alapján Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ügyvezető igazgatója.  Az etiópiai származású Ghebreyesus meghökkentő számokat mondott: a Föld lakosságának 90 százaléka szennyezett levegőt szív magába nap mint nap, és a hatásai a rossz minőségű levegőnek súlyosabbak mint a kutatók idáig gondolták.  Ghebreyesus a „légszennyeződés az új cigi”, és ugyanolyan nagyságrendű kampányra és nemzetközi összefogásra van szükség a megfékezéséért, mint ami azután kezdődött, hogy nyilvánvalóvá váltak a dohányzás súlyos egészségkárosító hatásai.

A Chicago Egyetem tanulmánya azt állítja, hogy a világ egészét tekintve a légszennyezés inkább rövidíti az élettartamot, mint akár a dohányzás, vagy az alkohol- és a droghasználat. Világátlagról van szó, de akadnak országok, ahol az elvesztett életévek száma kétszámjegyű. Magyarország a legrosszabbak közé tartozik Európában. Erről szólt az RTL ma esti Magyarul Balóval c. műsora.

Baló György beszélgetőpartnere Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője, és Simon Gergely a Greenpeace vegyianyag szakértője.
 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés