A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Összefüggést mutattak ki amerikai kutatók a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között a Fertility and Sterility című szaklapban közzétett tanulmányukban, amiben arra jutottak, hogy már a szennyezett levegőnek való rövid távú kitettség is veszélyes lehet.

Matthew Fuller és Claire Leiser kutatók retrospektív kutatást végeztek több mint 1300 várandós nő részvételével, akik Utah állam legsűrűbben lakott régiójában a 20. hét előtt bekövetkezett vetélést követően fordultak segítségért az egyetemi kórház sürgősségi osztályához 2007 és 2015 között. 

A kutatók megvizsgálták a vetélés kockázatát egy 3 vagy 7 napos időszakban, amely a levegőben lévő három fő szennyezőanyag koncentrációjának csúcspontját követte. Ezek a szennyezőanyagok a nitrogén-dioxid, az ózon és a finomszemcsés anyagok, vagyis a mikroszkopikus por- és koromszemcsék. Mint kiderült,a szennyezett levegőnek való rövid távú kitettség hatására magasabb, 16 százalékos a vetélés kockázata.

Leiser azt kiemelte, hogy csak a nagyon ritka eseteket látják egy nagyon szűk időablakban, így az eredmények nem a teljes képet adják, de ennek ellenére azoknál a nőknél, akik a levegő megnövekedett nitrogén-oxid-szinjének voltak kitéve, némileg megnőtt a vetélés kockázata. A finomszemcsés anyagok ugyanakkor nem növelték lényegesen az arányt.

A vizsgált területen egyébként elsősorban a téli hónapokban, rövidebb időszakokra romlik jelentősen a levegő minősége. A szakértők hat különböző minőségű területet határoztak meg és megfigyelték mind a hat területen a páciensek adatait. Megállapították, hogy egy hónapon belül több alkalommal is megnőhet a vetélés kockázata, ahogy változik a levegő minősége. Bár egy igazán különleges földrajzi területen élünk, a problémák, amelyekkel a légszennyezettség terén szembesülünk, egyáltalán nem különlegesek. Ahogy a bolygó melegszik és a népesség növekszik, a légszennyezettség egyre nagyobb gondot jelent és nemcsak a fejlődő országokban, hanem az Egyesült Államokban is – fogalmazott Fuller, aki a várandós nőknek azt javasolta, hogy használjanak a részecskéket kiszűrő arcmaszkot, vagy mellőzzék a szabadtéri aktivitást azokon a napokon, amikor szennyezettebb a levegő.

Emellett használhatnak szűrőket a belső terek levegőjének tisztítására is, sőt, ha ez lehetséges, érdemes úgy megtervezniük a fogantatás idejét, hogy a lehető legkevesebb legyen a várandósság idején az olyan periódus, amikor rossz a levegő minősége.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás