Azért is külön fizetünk az oroszoknak, hogy hitelt adnak nekünk Paks 2-re

2018. december 8. 21:32

Azért is külön fizetünk az oroszoknak, hogy hitelt adnak nekünk Paks 2-re

Az orosz hitel 80 %-át törlesztette már Magyarország – mondta Süli János, paksi fejlesztéséért felelős miniszter. Majdnem félmilliárdot pedig azért fizetünk Moszkvának, hogy egyáltalán hitelt kapjunk tőlük.

A paksi atomerőmű építése eddig 98 millió euróba került, ennek a 80 százalékát, 78 millió eurót hívott le Magyarország az orosz hitelből, amit  azonban rögtön vissza is fizetett - válaszolta Szél Bernadett független parlamenti képviselő kérdésére Süli János tárca nélküli miniszter.
Azt eddig is tudtuk, hogy az Oroszországgal kötött hitelszerződésben lehetőség van arra, hogy a magyar állam bármikor előtörlessze a lehívott összeget, Süli elmondása szerint "a kedvező pénzpiaci feltételeket kihasználva" idén májusban ez meg is történt, így most egy fillérrel sem tartozunk az oroszoknak - írja a Süli tájékoztatóját idéző Portfolio.hu.

A miniszter azt is elárulta, hogy az orosz fél által rendelkezésre tartott, de le nem hívott hitelösszeg után 0,25%-os rendelkezésre tartási díjat kell fizetni, ez 2016-ban 250 ezer, 2017-ben 762 500, míg 2018-ban 334 454 eurót jelentett.

"Vagyis összesen már több mint 1,3 millió eurót (mintegy 430 millió forintot) kifizetett Magyarország az orosz félnek csak azért, mert lehetővé teszi a hitel lehívását szükség esetére" - jegyzi meg cikkében a pénzügyi-gazdasági portál.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés