A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Az osztrák kormány szerdán elfogadta a műanyag zacskók teljes tilalmáról szóló előterjesztést, amely összhangban van az uniós környezetvédelmi irányelvekkel.

A szabályozás a tervek szerint 2020-tól lép életbe, és minden olyan egyszer használatos műanyag zacskót érint, amely valamilyen hordozófüllel rendelkezik. Csak az ausztriai élelmiszerüzletekben évente jelenleg több mint 400 millió darab műanyag zacskót használnak fel az osztrák környezetvédelmi minisztérium adatai szerint. Ez a mennyiség évi 5-7000 tonnányi műanyaghulladékért felelős. A minisztérium szóvivője kiemelte, hogy különösen sok szemetet termelnek azok a műanyag zacskók, amelyeket az emberek a gyümölcsök és zöldségek vásárlásához használnak.

Ausztria lesz Franciaország és Olaszország után a harmadik európai ország, amely teljes körű tilalmat rendel el mondta el Elisabeth Köstinger környezetvédelmi miniszter. Hozzátette: "úgy látom, a műanyag zacskók helyett elegendő megfelelő alternatíva áll rendelkezésre, ezért Ausztriában nincs szükség több műanyag zacskóra. A vászonból készült bevásárlószatyor lenne a legjobb választás, de a papírzacskókat is könnyebb újrahasznosítani".

A tilalom alól kivételt képeznek a nehezebb és stabilabb anyagokból készült műanyag zacskók, mint például amelyeket lakberendezési áruházakban lehet venni, mivel ezek többször is felhasználhatók.

Magyarországon messze vagyunk a tiltástól

Novemberben nem fogadta el a magyar kormány a javaslatot, ami segített volna a műanyagszennyezés elleni küzdelemben. Az Innováció és Technológiai Minisztérium (ITM) terjesztette be azt a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénymódosítást tervezetét, ami jövő év január elsejétől visszaszorította volna a nejlonzacskók és más környezetet szennyező kellékek használatát.

A döntést Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy indokolta, hogy az "nem nyerte el a kormány tetszését. Októberben pedig a kormánypárti képviselők nem szavazták meg a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat az Európai Parlamentben, annak ellenére, hogy pártcsaládjuk, az Európai Néppárt túlnyomó többsége támogatta azt.
 

Nemet mondott az Orbán kormány a műanyagszennyezés megállítására

Nemet mondott az Orbán kormány a műanyagszennyezés megállítására

A magyar kormány felelőtlen döntése következményeként tovább szennyezzük hazánk termőtalaját, vizeit, élővilágát az eldobható műanyag termékekkel és csomagolásokkal.

A kormányszóvivő kijelentése alapján a kormány nem támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium előremutató termékdíjtörvény-módosítási tervezetét, amely megfelelően vette volna fel a harcot a műanyagszennyezés ellen – írtuk 2018. november 17-én.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás