Évi 2 kamionnyi műanyag gyűlik össze a Genfi-tóban

greenfo/MTI

2018. december 20. 21:48

Évi 2 kamionnyi műanyag gyűlik össze a Genfi-tóban

Évente 50 tonna műanyag gyűlik össze a Genfi-tóban, a Genfi-tó Megőrzéséért Egyesület megbízásából készült vizsgálat szerint. Csak zacskókból évi tíz tonna a „termés".

A Genfi-tó Megőrzéséért Egyesület (ASL) megbízásából készült tanulmány szerint ennek a szemétnek egy nagy része a tó üledékében rakódik le. Ezt az elméletet a különböző mélységekben vett mintákkal igazolták.

A tóban talált műanyagmaradványok több mint feléért a motorizált közlekedés, illetve a gumiabroncsok kopása a felelős. Ez a finompor a talajvízzel és kis csermelyekkel jut be a tóba. A második legnagyobb forrást a csomagolóanyagok jelentik, melyeket meggondolatlanul eldobnak az emberek. Ezek mennyiségét évi 10 tonnára becsülik.

Komoly probléma a tó élővilágának
 

Találtak emellett építkezésekről, ruhákból, kozmetikai szerekből és festékekből származó műanyagmaradványokat is. A Genfi-tó védelmére létrejött francia-svájci egyesület szeretné felhívni az emberek figyelmét a problémára. Kiemelték, hogy a műanyag nagyon rosszul oldódik vízben. A halak és madarak elpusztulhatnak, ha lenyelik a műanyagrészecskéket.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés