A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Gusztusosnak nehezen nevezhető, azonban nagyon is környezetbarát és hatékony az a módszer, amivel Santung tartományban szabadulnak meg az emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált élelmiszerektől.

Egy érdekes projekt részeként Kínában nem a szemétbe dobják a megmaradt, de emberi fogyasztásra már alkalmatlan ételt, hanem a csótányokkal etetik meg. A szakértők szerint így naponta akár 50 tonna konyhai hulladékot is újra lehet hasznosítani.

Világszerte rengeteg étel landol a kukában a nap végén, pedig egy kis tudatossággal sokat lehet tenni a pazarlás ellen. Vannak azonban országok, ahol sokkal komolyabb a baj. Ilyen például Kína is, de egy Santung tartományi mezőgazdaság nemrég remek tervet eszelt ki, hogyan lehetne kicsit visszább venni. Igaz, gyomor is kell hozzá. A farmon ugyanis rengeteg csótányt gondoznak, de elsősorban azért, hogy a megmaradt ételt velük, a falánk rovarokkal tüntessék el. A más módon nem hasznosítható konyhai hulladékot csöveken keresztül juttatják be a csótányokkal teli tárolókba, amik aztán az egészet felfalják.
 

Az ötletgazdák szerint tervük kicsit őrültnek tűnhet, de a számok őket igazolják: a csótányok naponta akár 50 tonna romlott ételt is képesek elpusztítani. Ez pontosan hét jól megtermett elefánt súlya – adta hírül a World Economic Forum.

Jövőre további három ilyen üzem megnyitását tervezik, amelyek az elhangzottak szerint a hétmillió lakosú Csinan város által termelt hulladék körülbelül egyharmadát lesznek képesek újrahasznosítani. A csótányokat amúgy nem pusztítják el: a szakértők szerint attól, hogy romlott ételt etetnek velük, nem lesz semmi bajuk, így aztán ugyanúgy fogyaszthatók – írta a HVG.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás