Hirdetés
greenfo/MTI

4 civilszervezet eddig több mint másfél millió aláírást gyűjtött össze Franciaországban ahhoz, hogy beperelje az államot, mert szerintük tétlen a globális felmelegedés elleni fellépésben. Soha ennyi aláírás nem gyűlt még össze egy ügy érdekében az országban.

A laffairedusiecle.net című oldalon öt nap alatt gyűjtött össze ennyi aláírást a Greenpeace, az Oxfam, az Alapítvány a Természetért és az Emberért (FNH), valamint a Mi Ügyünk. Korábban a legtöbb aláírás egy munkajogi reformtervezet ellen gyűlt össze 2016-ban: két hét alatt valamivel több mint egymillió.

A szóban forgó civilszervezetek azt tervezik, hogy ha a kormány továbbra sem hoz szerintük megfelelő intézkedéseket a klímaváltozás elleni küzdelemben és a biodiverzitás csökkenése ellen, akkor beperlik a párizsi körzeti bíróságon.  

Hollandiában egy civilszervezet, az Urgenda már ért el eredményt egy hasonló módszerrel egy hasonló ügyben: egy alsó fokú bíróság 2015-ben kötelezte az államot, hogy 2020-ig 25 százalékkal csökkentse az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását az országban. Ezt az ítéletet másodfokon idén októberben erősítették meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás