A rovat kizárólagos támogatója

A keselyű sajtója sosem volt túl jó – a dögevők népszerűsége sosem vetekedhetett a koalák, a pandák vagy éppen a delfinek rajongótáborával. Ugyanakkor az élővilág egyensúlyának fenntartásában rendkívül fontos szerepet töltenek be – nem csoda, hogy Nepálban mindent megtesznek a megmentésükért.

Az ázsiai országból – a környék többi államához hasonlóan – pár évtized alatt tűntek el a keselyűk. Indiában a 80-as években még körülbelül 30 millió madár élt, 15 év leforgása alatt 1%-ra esett vissza a számuk. Nepálban 2002-ben már csak 205 egyedet tartottak nyilván, 2011-re ez a szám 43-ra esett vissza.

Az ok a hátfájással küszködők számára ismerősen csengő Diclofenac nevű fájdalomcsillapítóban keresendő. 2006-ig a gyógyszert az állatorvoslásban is alkalmazták mozgásszervi problémák kezelésére: csakhogy amitől a tehenek és a bivalyok meggyógyultak, halálos méregnek bizonyult a bengál keselyűk számára. Sajnos a szert sok helyen illegálisan még mindig használják az állataik gyógyítására.

A keselyűk eltűnése nem csak a természetvédők számára szomorú, a következményeit tekintve is az:  az oszlásnak indult tetemek eltakarítása így az egyre jobban elszaporodó kóbor kutyákra marad, ami a veszettség és egyéb fertőzések melegágya.

Az elobolygonk.hu szerint 2017-ben a bengáli keselyűk egyedszáma újra növekedésnek indult, ami a kormányzat és a civil szervezetek közös erőfeszítéseinek tulajdonítható. Egy ötéves akcióterv keretében tájékoztató kampányokat szerveznek, támogatják a madarak számára veszélytelen gyógyszerek használatát, és biztonságos táplálékkal feltöltött „keselyűbüféket” helyeznek ki a madarak számára.
 

Tömeges keselyűpusztulás egyetlen mérgezett tehén miatt

Tömeges keselyűpusztulás egyetlen mérgezett tehén miatt

Egyetlen fertőzött tetem 55 védett és fokozottan védett keselyű pusztulását okozta. Nem is csoda, hogy ezek a madarak egy évtized alatt a kihalás szélére kerültek.

Az indiai Assam tartományban több keselyű faj is él. Az elmúlt évtizedben India legtöbb területéről szinte kipusztultak a dögevő madarak ezért ebben a tartományban a madárvédők mindent megtesznek, hogy megmentsék a rendkívül sérülékeny állományt. Épp ezért hatalmas érvágás, hogy a napokban falusi pásztorok hívták az indiai keselyűvédelmi program munkatársait, hogy a területükön 55-nél több elpusztult keselyűt találtak.
Az eset még 2016. februárban történt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás