A rovat kizárólagos támogatója

Nem csak kerékpársávokkal és utakkal lehet segíteni a bringás közlekedést, hiszen valahova parkolni is kell, ha megérkeztünk. Ha a tömegközlekedési csomópontokban, közintézményeknél, boltoknál, népszerű közösségi terek, szórakozóhelyek és más úticélok közelében biztonságos és jól használható kerékpártárolók lennének, akkor sokkal többen közlekednének biciklivel.

Ahhoz, hogy Budapest hivatalos céljának megfelelően 2030-ra 10%-ra növelhesse a kerékpárral megtett utazások arányát, falakból kilógó vezetékeknél, oszlopoknál, korlátoknál és facsemetéknél többre lesz szükség.

Bár a Bubi 2014-es indulásakor nagy számban helyeztek ki bringatámaszokat, sőt egyre több kerület és beruházó gondol a kerékpározókra, még mindig nagyon sok helyről hiányoznak a tárolók. Ez gátolhatja a kerékpáros forgalom további növekedését, a bringázás iránt növekvő igény kiszolgálását. 

A Kerékpárosklub országos reprezentatív kutatásában a kerékpártárolókkal kapcsolatos elégedettséget is mértük. Kizárólag a munkahelyek és iskolák kaptak jó pontszámot a már bringázóktól (nyilván azért járnak ide bringával, mert van hol lakatolni), minden más célpont közepes vagy rosszabb értékelést kapott. Leginkább a közintézmények és szórakozóhelyek bringatárolási lehetőségeivel elégedetlenek a kerékpározók. A még nem biciklivel járók előtti akadályok között kiemelt helyen van a biztonságos kerékpártárolók hiánya.

Helyi és szakmai csoportjaink gyűjtései alapján összeállítottuk, melyik az a 150 fővárosi kezelésű úton lévő helyszín, ahol a jelenlegi kerékpáros forgalom alapján legjobban hiányoznak a biciklitárolók. A listát két részre osztottuk: kijelöltük a 100 legsürgetőbb helyszínt, és külön (a térképen narancssárgával, a listában csillaggal) jelöltünk további 50 fontos úticélt. 

A Kerékpárosklub javaslatai alapjai lehetnek egy fővárosi kerékpártároló építési programnak.

Kerületenkénti listát, és a jó kerékpártárolók ismérveit ezen az oldalon találják >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás