A rovat kizárólagos támogatója

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája. Még szerencse, hogy a feldolgozóipart már nem tartják csupán összeszerelésnek a szakértők.

Magyarországon az innovációval kapcsolatban a legnagyobb fejlemény az volt 2018-ban, hogy ezen a néven minisztérium alakult – a Bloomberg innovációs világranglistáján azonban 5 helyet csúszott vissza az ország. A davosi Világgazdasági Fórumra időzített rangsorban így összességében a 32. helyet foglalja el Magyarország, míg az uniós tagországok között a 18. hazánk.

A Bloomberg Innovation Index 2019-es kiadásának első helyén Dél-Korea található, akárcsak tavaly, viszont Németország, két helyet javítva, minimálisan marad már csak le az ázsiai országtól. A harmadik helyen Finnországot találjuk, amit Svájc és Izrael követ.

A HVG szerint a hírügynökség indexének kiszámításakor nem csak a kutatás-fejlesztési tevékenységeket figyelte, de például azt is, hogy a feloldolgozóipar mekkora hozzáadott értéket termel, mennyire termelékeny az ipar, milyen kutatási tevékenységek folynak az országban, vagy mennyire elterjedt a legmodernebb technika.
Magyarország egyébként a részhelyezések közül a legelőkelőbb – 12. helyet – a feldolgozóipar esetében érte el, a kutatás-fejlesztés terén azonban csak a harmincadik, a felsőoktatás hatékonyságának vizsgálatakor pedig az ötvenedik helyet érte el. Érdekes, hogy ezen a listán az uniós innovációs központnak tartott Észtország csupán a 36. – a Bloomberg számára a jelek szerint az e-közigazgatás példaértékű fejlesztése nem elég-írta

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás