A rovat kizárólagos támogatója

Az egyik zöld mintaországnak tekintett Dániában a legtöbb az egy főre jutó kommunális hulladék, mely az EU-ban évről évre nő. A 2017-es uniós átlag 487 kg/fő. Ebben a mennyiségi rangsorban a lista végén vagyunk – de ez így jó.

2017-ben egy ember átlagosan 487 kilogramm kommunális hulladékot termelt, ami egy kilóval több, mint a 2016-os és kilenccel több, mint a 2014-es átlag. Az Eurostat közleményéből az is kiderül, hogy Magyarország évi átlagos 385 kilóval a tagállamok listájának aljára került, tehát uniós összehasonlításban keveset szemeteltek a magyarok.

A lista tetején Dánia végzett (781 kiló/fő), de Cipruson (637), Németországban (633), Luxemburgban (607) és Máltán (604) is évi 600 kiló feletti szemetet termeltek tavaly. A legkevesebb szemetet Romániában (272), Lengyelországban (315) és Csehországban (344) termelték meg.

Az index által szemlézett közleményből az is kiderül, hogy a tíz év alatt 24-ről 30 százalékra nőtt az újrahasznosítás, és 13-ról 17-re a komposztálás aránya a szemétgazdálkodásban, miközben a szemétégetés és szemétlerakóban való tárolás aránya csökkent (28 és 24 százalékra).


Miközben a hulladék mennyisége relatíve alacsony, a újrahasznosítás, és a hulladékgazdálkodás sajnos egyre rosszabb helyzetbe kerül.

Szelektív gyűjtés? Felejtsük el! Így rombolják le évek szemléletformáló munkáját 
Nesze neked rezsicsökkentés. A környezetvédelem rosszabbul teljesít: megy az égetőbe a szelektív hulladék jó része. Kukába a felvilágosítással. Sikerült leamortizálni a szelektív újrahasznosítást is. Az állami források kiapadása nyomán a közeljövőben több hazai szelektívhulladék feldolgozó üzem is felhagyni tervez a tevékenységgel. Az ilyen anyagok szakszerű feldolgozása a termékdíjrendszer átalakítása miatt egyre inkább akadozik. Míg korábban e bevételt visszaforgatták a hulladék visszagyűjtésébe-leválogatásába, addig ez az évi közel százmilliárdos summa ma már eltűnik az állami költségvetésben.
 

Sikerült leamortizálni a szelektív újrahasznosítást is

Sikerült leamortizálni a szelektív újrahasznosítást is

Újabb szégyenlista: arcpirítóan kevés szemetet hasznosítanak újra a magyarok. Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 %-át hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 %.

Elég rosszul állunk újrahasznosítás tekintetében a többi EU-s országhoz képest. Ugyan a műanyagok feldolgozása tekintetében még vannak páran mögöttünk, de összességében tökutolsók vagyunk, hazánkban használják fel újra a legkevesebb, erre alkalmas hulladékot – írtuk 2 hónapja.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás