Új energiapályázatok jönnek tavasszal

2019. január 24. 21:35

Új energiapályázatok jönnek tavasszal

Ismét energiahatékonysági szemléletű, átfogó lakásfelújítás-támogatási pályázatok meghirdetését tervezi idén március-április környékén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – jelentette be ma Weingartner Balázs, az ITM fenntarthatósági államtitkára. Ebbe akár a szigetelés, az ablakcsere és a napelem-telepítés is beletartozhat – tette hozzá.

Az Orbán-kabinet ilyen célok érdekében utoljára három éve biztosított támogatást. Azóta – az addig háttérbe szorult – fűtési rendszer-, illetve hűtő- és mosógépcsere pörgött fel. Igaz, a tavalyi év ebben is visszaesést mutatott. A bejelentés egyszersmind visszatérésnek számít a szakmailag megalapozott, átfogó felújításokhoz, miközben a jogelőd fejlesztési tárca e szemlélettől két éve a magas költségekre hivatkozva elfordulni látszott.

A tavaly beharangozott újabb gázkonvektorcsere-kiírás február-március környékére várható – közölte a Népszava kérdésére az államtitkár. Ennek legfeljebb 750 ezer forintos lakásonkénti keretén belül egy-egy készülékre maximum 96 ezer forint juthat. Egy átlagos, három konvektoros rendszer esetén tehát akár a támogatás nagyobb részét is kapcsolódó beruházásokra – így például a csövek cseréjére vagy a kéménybélelésre – költhetik – fejtette ki.

Jelenleg folyamatos a tavaly lezajlott hűtő- és mosógépcseretámogatási kiírás nyerteseinek kiértesítése, amivel március-áprilisig végeznek – közölte. Mivel a keretet tavaly 5 milliárdra emelték, az összes szabályos beadvány kedvező elbírálásra számíthat. (Ezúttal 63 ezren hűtő- és fagyasztócsere-, 56 ezren pedig mosógépcsere-támogatást kértek.) Figyelmeztetett, hogy a támogatási okirattól számított 150 napon belül a kiválasztott készüléket be kell szerezni. (A jelentkező ugyan utólag módosíthatja a géptípust, de az energiaosztály változtatásához már a tárca engedélye szükséges.)
 

32,5% az új energiahatékonysági cél

Miután az Európai Parlamentet követően az Energia Tanács is elfogadta, 2020 augusztusáig a magyar jogrendbe is kötelező átültetni az Unió által 2030-ra kitűzött, 32,5 százalékos energiahatékonyság-növelési célt – tette közzé ma a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.
Az Európai Parlament után, a folyamat utolsó lépéseként 2018. december 4-én az Energia Tanács is elfogadta az új energiacsomag módosított irányelveit. A felülvizsgált energiahatékonysági irányelv (EED), megújulóenergia-irányelv (RES) és az új Irányítási Rendelet (Governance Regulation) 2018. december 24-én, a 2018. december 21-én a Hivatalos Lapban való közzétételüket követő harmadik napon lépett hatályba. Az Irányítási Rendelet közvetlen hatályú, az irányelvek magyar jogba való átültetésére 20 hónapja van a kormánynak, azaz 2020 augusztusáig meg kell ennek történnie.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság még 2016 november végén nyújtotta be a „Tiszta Energiát minden Európainak!” című javaslatcsomagját, melynek eredeti javaslatában európai szinten kötelező, 30 százalékos energiahatékonysági célt tűzött ki. A kétéves egyeztetési folyamat eredményeképp születtek meg a fenti irányelvek végleges, 2030-ig terjedő időszakra szóló célkitűzései. A folyamat részeként az energiahatékonyságot szolgáló, épületek energiateljesítményéről szóló irányelv módosításait már 2018. tavaszán elfogadták
Korábban az Orbán-kormány tiltakozott az arány növelése ellen. Az intézet szerint ugyanakkor az ország energiafogyasztása eddig is uniós vállalásaink felett nőtt.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés