Hirdetés

Betiltják és büntetni fogják a kutyasétáltatást Teheránban – közölte Husszein Rahimi, az iráni főváros rendőrfőnöke.

Az irániak részben valóban irracionálisan viselkednek, páni félelmet éreznek, ha kutyát, vagy macskát látnak, emellett egyes iszlám vallású emberek tisztátalannak is tartják a négylábúakat (általában a vallások vagy a sertést, vagy a kutyát pécézik ki maguknak, de van olyan eszmerendszer, ahol mindkettő rühellik). Végül az is zavarja az irániakat, hogy Reza Pahlavi sah egykori nyugatbarát politikájának is pont a kutyatartás volt az egyik szimbóluma. Márpedig a megbuktatott diktátor valóban kegyetlen népnyúzó volt. Igaz, annak is igaza van, aki szerint azért, mert Adolf Hitler szerette a hattyúkat, nem kell őket elkergetni a Balatontól.

Az iráni rendőrség mindenesetre most felhatalmazást kapott az ügyészségtől, hogy következetesen felléphessen a köztereken, például a parkokban kedvenceiket sétáltató kutyatulajdonosokkal szemben. Nem ez egyébként az első lépés a nagy antidog hadműveletben: a kulturális és vallásügyi minisztérium már 2010-ben megtiltotta a háziállatok tartásával kapcsolatos termékek reklámját is.

Ha az európai szemmel kicsit túl szigorúnak felsejlő (amolyan drákói) intézkedés nem hozza el a kívánatos eredményt, a jövőben tilos lesz az is, hogy a kutyákat kocsiban szállítsák. Innentől nagyon nehéz lesz a kutyákat A pontból B pontba eljuttatni, mert kocsiba nem ülhetnek, de nem is rohanhatnak az autó után, mert ugyebár az közterület.

Az iráni rendőrség több alkalommal is próbálkozott már a kutyatartás teljes tilalmával, de ezek a kísérletek sorra kudarcot vallottak. Nem egy alkalommal el is kobozták gazdáiktól az utcára piszkító kutyákat.  Az iszlám tanításait nem annyira követő iráni fiataloknak továbbra is gondot okozhat az ingerszegénység, az erős alkoholtilalom, a kevés nyugati típusú szórakozási (ismerkedési) lehetőség után most a kutya kerül egyre inkább tiltólistára, pedig pont az ő körükben volt népszerűbb az állattartás.
Éppen ezért a dpa német hírügynökség tudósítója szerint az új kutyasétáltatási tilalmat az irániak ugyanúgy figyelmen kívül fogják hagyni, mint a korábbiakat. A mostani kutyaellenes kampány ennek megfelelően nem keltett nagy hullámokat a közösségi médiában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás