A rovat kizárólagos támogatója

Amerikában most hidegebb van, mint az Antarktiszon vagy Szibériában. Az USA-ban a fagyhalál, Ausztráliában a hőguta fenyeget. Hivatalosan is 2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja.

Az Egyesült Államok ezekben a napokban a sarkvidéki időjárás hazája: a levegő hőmérséklete helyenként a -40 Celcius-fokot közelíti, mert sarkvidéki hideghullám tört be az  északi és középnyugati államokba a héten. Ennek hatására több nagyvárosban, köztük Chicagóban is rekordalacsony hőmérsékletet mértek, volt, ahol -33 Celsius-fokot. A beszámolók szerint az amerikai Közép-Nyugaton jelenleg rosszabb az idő, mint bolygónk amúgy is zord időjárású pontjain.  A The Verge listába is szedte, hogy érzékeltesse, mennyire szélsőséges időjárásról van szó: eszerint az Egyesült Államok egyes területein jelenleg hidegebb van, mint Alaszkában vagy Szibériában. Utóbbi területen -15 fokot mértek, míg a Wisconsin államhoz tartozó Milwaukee-ban kicsit lejjebb, -20 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. De még a Mount Everest alaptáborában is jobb az idő ezekben a napokban, mint Indianapolisban (ott -23 Celsius-fokot mutattak korábban a hőmérők).

Nézze meg ezt a képgalériát: A tél most pont úgy néz ki Amerikában, mint egy katasztrófafilmben

A Chicagóban tapasztalt értékekhez képest a hó és a fagy birodalmában, az Antarktiszon -21 Celsius-fokot mértek, vagyis jóval "barátságosabbat", mint az amerikai nagyvárosban, ahol korábban -30 foknál is fagyosabb volt az idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) szerint szerint ez a hideg levegő "normális körülmények" között az Északi-sark körül forog, de ezúttal déli irányba fordult és az Egyesült Államokba ért. A farkasordító hideget ugyancsak a klímaváltozásnak tulajdonítják.(HVG)


Hivatalosan is 2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja – erősítette meg az Ausztrál Meteorológiai Hivatal.

A hőmérséklet eltérése az 1961-1990-es évek átlagátol (Celsius fok)A hőmérséklet eltérése az 1961-1990-es évek átlagátol (Celsius fok)

Amióta a hőmérsékleti adatokat nyilvántartják, ez volt az első hónap, hogy a középhőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot. 2018 egyébként az ország történetének harmadik legmelegebb éve volt; csak 2005 és 2013 előzte meg. Közben viszont az ország északi részén a monszun miatt özönvízszerű esőzés pusztít. Ausztrália északkeleti részén, a Queensland államban fekvő Townville városát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, a helyieknek pedig utasításba adták, hogy hagyják el otthonaikat, és húzódjanak biztonságba. Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök utasítására a helyi iskolák és óvodák sem nyitottak ki tegnap. A tömegközlekedés is csak csökkentett üzemben működik.
A rendőrség tudatta: több embert ki kellett menekíteni otthonaikból, mert az esőzések miatt két helyen is földcsuszamlás volt. A várost az esőzés elvágta a külvilágtól. Halálesetről egyelőre nem érkezett hír. A helyi tanács beszámolója szerint eddig 25 ezer homokzsákot helyeztek ki az árvízi védekezés részeként, és pénteken további 18 ezer zsákot szállítanak ki oda, ahol szükség van rájuk. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás