A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A becslések alapján mintegy húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál. A szakértők egyelőre nem értik, mi áll a jelenség hátterében.

A madarak tetemei a múlt hónapban kezdtek el megjelenni az északi Wadden-szigetektől a déli Zeelandig terjedő térségben. A szakértők jelenleg több száz beteg madarat kezelnek. Mardik Leopold, a Wageningeni Egyetem munkatársa szerint Hollandiában a nyolcvanas-kilencvenes évek óta tapasztaltak ekkora mértékű pusztulást.
Feltételezésünk szerint a rossz idő és valami váratlan esemény együttese okozta a vadmadarak elhullását, és próbáljuk feltárni, mi lehetett az utóbbi” – mondta a szakértő.

Néhány madarat felboncoltunk, ők egészségesnek tűntek, de nagyon lefogytak, és valami gyomorproblémájuk lehetett, ami éhezést eredményezett. Nagyobb mintát kell vizsgálnunk, ezért kérjük az embereket, hogy gyűjtsenek madártetemeket számunkra” – tette hozzá.

Elképzelhető, hogy a tömeges pusztulást annak a 291 konténernek a tartalma okozza, amelyek január elején egy nagy viharban kiszabadultak egy teherszállítóból Amszterdamtól északra. Eddig 16 hajó vett részt a tárolók kimentésében, de a nagyszabású munka legalább hat hónapig fog elhúzódni, 50 konténert ráadásul egyáltalán nem találtak meg. Nem tudjuk pontosan, mi volt a konténerekben, de minden bizonnyal műanyagok és vegyik anyagok” – nyilatkozta Leopold.

 Az állatorvosok a következő napokban újabb száz lummát boncolnak fel, hogy kiderítsék, mi áll a jelenség hátterében. A lummapopuláció mintegy két százaléka, több mint 130 ezer egyed él a holland partok környékén. A mostoha időjárás miatt a gyengébb madarak rendszeresen elpusztulnak, de nem ilyen nagy számban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás