A rovat kizárólagos támogatója

Sok év pusztulás után végre talán megkezdődhet a Római-part rendbehozatala – ez az üzenete annak a költségvetési csomagnak, amelyet a partvédő civil csoportok kezdeményezése nyomán egyhangúlag fogadott el Óbuda képviselő testülete.

Ily módon 2019-ben nemcsak a Duna-parti föveny rendberakása folytatódhat, hanem megkezdődhet egy szabadstrand kialakításának előkészülete is. A csomag nem érinti viszont a Főváros hatáskörébe tartozó árvízvédelem kérdését. A helyiek érdekeit képviselő civilek, köztük a Maradjanak a fák a Rómain csoport, ezért továbbra is a sürgetik a Nánási út – Királyok úti gát megerősítését.

A budapestieknek egyre nagyobb igényük van az olyan zöld területekre, ahol kulturált körülmények között sportolhatnak, pihenhetnek, ráadásul nemcsak méregdrága belépőért, hanem akár ingyen is. Ezért is rendkívül fontos a Római-part megmentése és rendbetétele, hiszen a Főváros által erőltetett mobilgát tervek miatt az értékes terület állapota folyamatosan romlott az elmúlt két évtizedben és sorra zártak be a csónakházak és sporttelepek.

A III. kerület költségvetése viszont most először különített el célzott forrásokat a Római-part állapotának javítására. A civilekkel történt egyeztetések nyomán Bús Balázs polgármester és Puskás Péter alpolgármester által benyújtott csomag számos ponton előrelépést jelent:

—   15 millió forint lett elkülönítve egy szabadstrand létesítésének előkészítéséhez, elsősorban a szükséges jogi és műszaki vizsgálatokra;

—    több erőforrással folytatódhat a parti föveny megtisztítása, amely tavaly még szinte csak önkéntes munkával zajlott: a betontörmelékek, a használaton kívüli csatornacsövek, törött sólyák eltakarítása nemcsak esztétikai, hanem biztonsági kérdés is a parthasználók számára;

—    a Közterület-felügyeletet új, környezetbarát és csendes elektromos gépjárművel végezheti majd a part tisztántartását;

—    és lesz támogatás a Maradjanak a Fák a Rómain csoport által tavaly megkezdett sikeres vízitúrák folytatására is.

Bár sajnálatosan sok privatizáció történt még a közelmúltban is, a Római-part hullámterén még mindig jelentős (kb. 20%) az állami telkek aránya. A civilek fontos törekvése, hogy ezeket a jövőben ismét közcélokra hasznosítsák. A testületi döntés alapján az óbudai önkormányzat a sport és szabadidős közfeladatok ellátásának érdekében megkísérli ezek tulajdonjogának ingyenes megszerzését. Ehhez kapcsolódik, hogy az önkormányzat elővásárlási jogot kíván létesíteni a hullámtéri ingatlanokra.
A jelenleg hatályos építési szabályzat lehetővé tette, hogy sorra luxus lakóparkok épüljenek az árvizektől nem védett hullámtérben. Az önkormányzat hozzákezdett az új kerületi építési szabályzat (KÉSZ) megalkotásához és az átmeneti időre már korábban változtatási tilalmat rendelt el a veszélyeztetett területre. A kerület vezetése mostani előterjesztésében megerősítette azt a szándékát, hogy az új KÉSZ megalkotása minél nagyobb nyilvánosság előtt, közösségi tervezéssel történjék.

Ahogy évek óta mondjuk: Fák, evezés, sport, kultúra, kikapcsolódás és SZABADSTRAND a Rómain! Az öblözet megfelelő árvízvédelmét pedig a Nánási út – Királyok útján lévő gát mielőbbi megerősítésével kell megteremtenie a Fővárosnak!
STRAND a Rómain! GÁT a Nánásin!

Kapcsolódó cikk: A Rómain lehet először újra dunai strand Budapesten

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás