Hirdetés
Forrás: kmnp.hu

Alig kezdődött meg az új év és máris feltűnt egy különleges madárfaj a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.

Február 7-én jelent meg a hír a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongárd Megyei Helyi Csoportjának Facebook oldalán, hogy Ampovics Zsolt szegedi madarász egy fehércsőrű búvárt (Gavia adamsii) figyelt meg és fotózott le Hódmezővásárhely mellett.

A hír hallatára az ország minden területéről érkeztek madarászok a ritkaság megtekintésére. A megfigyelés jelentőségét jól tükrözi, hogy a faj megjelenése Európában is kuriózumnak számít hiszen a távoli északon, Szibériában, Alaszkában és Kanadában élő faj ritkán keveredik kontinensünkre.

Magyarországon ez mindössze a második megkerülése a fajnak a Tiszántúlon pedig az első. Az európai búvárfajok közül térségünkben az északi és a sarki búvár egyedei fordulnak elő jellemzően az őszi-téli időszakban, de ezek a fajok sem láthatók minden évben. A harmadik, kontinensünkön fészkelő fajuk, a jeges búvár számít hazánkban a legritkább vendégnek. A búvárok, mint nevük is mutatja, kiválóan úsznak és a mélyebb vizekben vadásznak halakra, rákokra, csigákra.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás