A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világ gleccserei 18 százalékkal kisebbek, mint korábban becsülték – egy új tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ez érzékenyen érintheti a világ néhány nagy folyójának vízutánpótlását.

Világszerte 215 ezer gleccser mintegy 158 ezer köbkilométernyi jeget tartalmaz – ismertették a ETH Zürichi Egyetem és a svájci országos hókutató intézett, a WSL tudósai. A kutatócsoport a korábbiaknál részletesebb műholdas adatokból dolgozott, ami lehetővé tette a pontosabb becslést. Eredményeik szerint Ázsiában – beleértve a Himaláját, a Tibeti-fennsíkot és a közép-ázsiai hegységeket is – a korábban becsültnél negyedével kisebb a gleccserek volumene.

Daniel Farinotti, a Nature Geoscience című lapban leközölt tanulmány vezető szerzője rámutatott arra: az új kalkulációk fényében azzal kell számolni, hogy az ázsiai magashegységekből az eddig véltnél hamarabb eltűnnek majd a gleccserek.

A kutatók szerint idővel a gleccserek kiolvadása miatt csökkenhet az Indus folyó vízhozama, amely Kínából eredve Indián és Pakisztánon át 3200 kilométeres utat tesz meg az Arab-tengerig, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is csökkenhet, és ez több száz millió embert érint, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

Az említett ázsiai térségekben a nyári olvadás jelentette vízkészlet 24 százalékkal eshet vissza az évszázad végére a mai állapotokhoz képest. Farinotti ezt a különbséget „nyugtalanítónak” nevezte, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy további ázsiai gleccsereket is fel akarnak mérni, hogy még pontosabb becslésekhez juthassanak.
 

A Himalája jegének harmada eltűnhet néhány évtizeden belül

A Himalája jegének harmada eltűnhet néhány évtizeden belül

A Himalája és a Hindukus hegység jégborításának legkevesebb egyharmada el fog tűnni a globális felmelegedés miatt az évszázad végéig – derült ki egy Katmanduban ismertetett új tanulmányból. Ez 1,5 méterrel növelné a globális tengerszintet.

Szakemberek szerint a kiterjedt gleccserei révén a Hindukus-Himalája régió a Déli- és az Északi-sarkvidék után a bolygó "harmadik pólusa". A katmandui Nemzetközi Hegyi Kutató- és Fejlesztőközpont (ICIMOD) munkatársa, Philippus Wester szerint azonban a globális felmelegedés átformálja a fagyos, gleccser borította hegycsúcsokat az Afganisztán, Banglades, Bhután, Kína, India, Mianmar, Nepál és Pakisztán területére kiterjedő régióban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás