Hirdetés

A levegőszennyezés mára több ember halálát okozza, mint a háborúk vagy a dohányzás.

A rossz, mérgezett levegő átlagosan számítva 2 évvel rövidíti meg az életünket – de sok függ attól, hogy hol élünk. Mongólia fővárosában annyira rossz a levegő, hogy oxigénkoktélt isznak, Indiában a levegő szennyezettsége miatt akár 11 évvel is korábban halhatunk meg, mint kéne – Kínában jelenleg hét év ugyanez az arány, írja a Chicago-i egyetemen készített Air Quality Life Index.

Az USA egyes részein az emberek majdnem egy évvel korábban halnak meg a légszennyezés miatt. Ha mindenkit, aki ma a Földön él, belevennénk a számításunkba, összesen 12,8 milliárd évet veszítenénk – feltéve, hogy a levegő szennyezése a jelenlegi ütemben folytatódik.  A levegő rossz minőségéért leginkább a szálló por a hibás – az apró, szabad szemmel nem is látható mikrorészecskéket PM 2.5-nek hívják, és leginkább a szén alapú üzemanyagok égetésével keletkezik – vagyis elsősorban az autók kipufogógáza és a nagyüzemek gyárkéményei ontják magukból. A részecskék mélyen a tüdőbe hatolnak, de a véráramban és az agyunkban is ott vannak. Légzési nehézségeket, szívbetegséget, rákot okozhatnak, de sok tudós szerint a demenciáért is felelősek, és növelik a vetélés kockázatát..

Az Euronews szerint a  kutatók számításai alapján, mindazon veszélyek közül, melyek életünket megrövidíthetik, az átlagos élettartam-csökkenés alapján a levegőszennyezés áll az első helyen – a WHO szerint egy átlagember életét 1,8 évvel rövidíti meg a légszennyezés.
  Magyaroszágon ez az arány jelen pillanatban 0,9 év.
Második a sorban a dohányzás, mely miatt 1,6 évvel él kevesebbet az átlagember.

A levegőszennyezettség hét millió ember halálát okozza minden évben.


Hurrá! 2030-ra talán jobb lesz a hazai levegő

Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program intézkedéseivel Magyarország 2030-ra eleget tesz a légköri szennyezőanyagok mérséklését szigorúan megkövetelő uniós irányelvnek – közölte tegnap az agrárminiszter Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésére.


A szegények rosszabb levegőt is szívnak

A szegények rosszabb levegőt is szívnak

Európa társadalmi, gazdasági szempontból legrosszabb helyzetben lévő területeinek lakosságát sújtja leginkább a légszennyezettség és az egyéb környezeti szennyezés – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentésében.

Miközben összességében az európai környezeti minőség javuló tendenciát mutat, bizonyos régiók és bizonyos társadalmi rétegek továbbra is aránytalanul nagy veszélynek vannak kitéve például a lég- vagy éppen zajszennyezettségnek – áll az EEA jelentésében.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás