Hirdetés

A kormány saját kormánybiztosának vállalkozásától bérli az Agrárminisztérium székházát, de bombaüzletnek tűnik a helyi parkolás is. Évente több mint 1,2 milliárd forint “NER Mariskának”, miközben a környezet,-és természetvédelmet lenullázták.

Havonta nettó 101 millióért, így évente több mint 1,2 milliárd forintért bérli az Orbán-kormány a saját kormánybiztosának, Schmidt Máriának ingatlancégétől a belváros legfrekventáltabb részén található irodaházat, ahová 2021-ig átköltöztették az Agrárminisztériumot – derült ki a szerződésből, amit a hvg.hu-nak sikerült megszereznie.
Az irodaházat a kormánybiztos érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) üzemelteti. A tőzsdén jegyzett, milliárdos ingatlanhasznosító társaság fő részvényese a Pió-21 Kft., amely teljesen családi cég: a többségi tulajdonosa Schmidt Mária mellette lányának, Ungár Annának és fiának, Ungár Péter LMP-s képviselőnek van részesedése. Így az ingatlanbiznisszel végül a kormánybiztos és ellenzéki képviselő fia jár jól.

Titokban költöztek, nyilatkozni sem akartak

 A HVG emlékeztet rá, nem jelentették be előre, hogy évekre ide költözik a tárca, de sikerült megtudniuk hogy a minisztérium munkatársai javában hurcolkodtak át a Duna-parthoz közeli épületbe.
"Bár a kért adatok közérdekűnek számítanak, az újságnak azért is szabályosan harcolnia kellett, hogy megismerhesse a szerződést."
miután a minisztérium passzolt, a bérletet intéző kormányszervhez fordultak, mikor itt sem kaptak választ, pert indítottak az adatokért a Fővárosi Törvényszéken. Gulyás Gergely ezután az egyik kormányszóvivői tájékoztatón már azt mondta, hogy bírósági kényszer nélkül is kiadják az információkat, erre hivatkozva újra kikérték a dokumentumokat. 
A nagy nehezen megszerzett megállapodást ezután a lap újságírói megmutatták több – jogász, illetve ingatlanpiacon jártas – szakértőnek. A nyilatkozók politikai szál miatt valamennyien névtelenséget kérve vállalták, hogy átvizsgálják az összesen 86 oldalas dokumentumot. Egymástól függetlenül arra jutottak:

"a megállapodás megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, viszont a konstrukció láthatóan úgy van összerakva, hogy jól járjon vele a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó, bérbeadó cég."

Ez a jelenlegi ingatlanpiacon bombaüzlet – mondta sommásan az egyik szakértő, szerinte ugyanis sok ingatlanhasznosító örülne egy olyan bérlőnek, amelyik az egész épületet egyben kiveszi, ráadásul kiszámíthatóan, ennyi időre. A szerződés ugyanis határozott időre szól, 2018 októberétől 2021. szeptember 30-ig, amíg az Agrárminisztérium Kossuth téren található, korszerűtlen székházát felújítják. Így kevésbé kell számítani a bérlő idő előtti elköltözésére vagy bármilyen váratlan eseményre, mint amikor a versenyszférából kerül ki a bérlő.


A dolgozókat kirúgták, de elit irodaházba költözik az Agrárminisztérium

A dolgozókat kirúgták, de elit irodaházba költözik az Agrárminisztérium

Az Orbán-kormány az agrártárca számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó ingatlancégtől bérel ki egy egész irodaházat az egyik legdrágább belvárosi részen. Nem árulták el, mennyi a közpénzből fizetett bérleti díj, ami így Schmidt Mária családjának, köztük Ungár Péter LMP-s képviselőnek hoz hasznot.

A kormánytisztviselők már költöznek, ezentúl a Vigadó melletti „impozáns”, „nagyvárosi szállodák hangulatát idéző” irodaházba járhatnak dolgozni- írtuk még 2018. november végén.



Közel 100 ezer forint egy parkolóhely

A szerződés szerint a BIF-től a kormány nemcsak a Vigadó mellett található, összesen 15 ezer négyzetméteres épületet bérelte ki, hanem a szomszédos Aranykéz Parkolóházban további 60 darab parkolóhelyet. Ezért a következő bérleti díjat fizeti a kormány:

    az épületért négyzetméterenként, havonta 6417 Ft + áfát fizet, a teljes területre így 98,2 millió forint + áfát,
    az Aranykéz Parkolóházban egy parkolóhely havonta 54 ezer Ft + áfa, így összesen 3,27 millió + áfa a 60 beálló egy hónapra,
    így a havi díj 101 millió forint plusz áfa, vagyis évente több mint 1,2 milliárd forintba kerül az ingatlan bérlete.

Szakértőink szerint ez piaci ár a főváros egyik legfrekventáltabb, így legdrágább részén, amit Central Business District (CBD)-nek, illetve „központi üzleti negyed alpiac”-nak neveznek. „Az iroda részpiacok közül a belváros a teljes V. kerületet, illetve az Andrássy út déli részét foglalja magában, a budapesti prémium irodapiac egyértelműen ezen a részpiacon belül koncentrálódik” – magyarázta egyikük, hozzátéve, hogy ez a rész az olyan bérlők körében népszerű, akik kifejezetten „magas presztízsű irodát keresnek reprezentatív megjelenéssel”, így jellemzően a pénzügyi tanácsadók, ügyvédi irodák és az állami szervek keresik az itteni ingatlanokat.

Így a rendőrség jobban meg tudja védeni

A bérletet intéző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) úgy fogalmazott a HVG-nek küldött válaszában, hogy a fővárosban valóban „széles irodapiaci kínálat” van, csakhogy valóban szempont volt a „kifejezetten szűk belvárosi lokáció, a Parlamenthez és más minisztériumokhoz közeli elhelyezkedés”. (Ehhez képest maga Orbán Viktor hivatala is messzebb, a budai Várba költözött a többi tárcától.)

Ezen kívül nyilván számított az alapterület, hiszen 800-900 fős létszámú tárcáról van szó, és hogy „biztonsági és munkaszervezési okokból” előnyösebb, ha egy egész épületet bérelnek ki egyben. Így többek közt azért, mert a Készenléti Rendőrség őrzi, „amit egy több bérlős épületnél nehéz megszervezni” – magyarázták. Csakhogy szakértőink szerint a gyakorlathoz képest több furcsaság is van a megállapodásban, így mindjárt az, hogy ilyen volumenű, 15 ezer négyzetméterről kötött megállapodásnál jelentős kedvezményeket szokás adni a versengő ingatlanpiacon. Így például akár több hónapos bérletidíj-mentes időszakot, vagy más pluszokat, de ilyesmi a szerződésben nem jelenik meg.

További érdekességek a közpénzt elmutyizó szerződésről a HVG.hu-n >>>


Akik maradtak, szívnak. A környezetvédelmi apparátust megsemmisítették.

Akik maradtak, szívnak. A környezetvédelmi apparátust megsemmisítették.

Az Orbán-kormány pusztító leépítése – a tömeges állami kirúgások miatt laborok munkája állhat le, és kimúlhat a környezetvédelem. Épp a szakmai munka felszámolása volt a célja a bürokráciacsökkentésre hivatkozó kirúgási hullámnak. A kormánynak sem a környezetvédelem, sem az itt élők egészsége nem fontos.

A nagy állami leépítés miatt nem egy intézményben az alapvető feladatok ellátása is veszélybe került: ellehetetlenülhet több járványüggyel foglalkozó labor, a környezetvédelmi apparátust pedig lényegében megsemmisítették.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás